Aceasta este prima hartă care localizează toți urșii bruni uciși sau relocați în România

Pentru c-am tot vorbit despre cat de important este tabloul general in orice subiect, am decis sa construiesc aceasta harta si sa fac publice datele.
Ilustratia combina informatii privind autorizatiile de derogare ale tuturor Agentiilor de Protectia Mediului din tara si date despre fondurile cinegetice pe suprafata carora s-au pus in aplicare derogarile (informatiile privind gestionarii si limitele sunt valabile la nivelul anului 2020).
Harta si documentele pot fi accesate aici:

Din documentele APM-urilor reiese ca majoritatea autorizatiilor nu contin informatii cu privire la identificarea zonei in care apar ursii problema. Cu exceptia derogarilor din zona Sinaia, Busteni, unde este nominalizat exact arealul in care apare animalele salbatice ( apare mentionat Restaurantul, Vila sau Zona urbana) restul derogarilor fac referire doar la fondul cinegetic si numarul exemplarelor de urs vizate.

Din 2019 si pana-n prezent, au fost 306 cereri de recoltare, fiind vizati 354 de ursi. Pe baza acestor cereri, 121 ursi au fost ucisi, iar alti 18 relocati. Alti 20 de urși au fost uciși, in aceeasi perioada, dar in baza unui alt ordin emis in 2009.
Recent, DNA a perchezitionat birourile Ministerului Mediului si a vizitat sediul central al Agentiei Nationale Pentru Protectia Mediului si ale unor sedii APM din tara. DNA a inceput o ancheta in rem imediat dupa scandalul privind impuscarea ursului “Arthur” si verifica modalitatea in care au fost emise toate documentele aferente procedurii de derogare a ursus arctos.

Surse din minister au sustinut c-au fost ridicate documente, hard-uri si diferiti oficiali au fost audiati. Printre ei s-a numarat si secretarul de stat pe paduri, Robert Szep.

Oficialul nu a vrut sa ofere mai multe detalii despre vizita la DNA. Ministerul Tanzcos Barna mi-a raspuns printr-un mesaj ca a oferit tot sprijinul organelor de cercetare, ori de cate ori a fost cazul, dar ca nu “ cunoaste detalii despre audieri si nu am fost informat despre calitatea procesuala a persoanelor care au fost audiate in acest dosar”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?