Cand vorbesti despre taieri si transporturi ilegale de lemn, memoria colectiva se focuseaza pe austriecii de la Holzindustrie Schweighofer. Si pe buna dreptate!
Compania a fost sub lupa jurnalistilor de investigatie si a presiunii societatii civile mai bine de 10 ani. Ar fi fost ideal sa fi fost la fel de “presata” si de autoritatile statului. In fine…
Este incredibil ca pana in 2015 austriecii nu au fost “calcati” niciodata de corpul de control al ministrului mediului, in conditiile in care acuzatiile curgeau in media, iar compania isi deschisese prima dabrica la Sebes in 2003.
Cand au fost facute primele controale in 2015, descoperirile au fost pe masura – zeci de mii de metri cubi fara documente, o increngatura de relatii intre angajati din companie, transportatori si angajati ai statului. Un grup organizat cum s-a sugerat in draftul de control, care ulterior a ajuns la DIICOT.
Dupa control am intrebat sursele din ministerul padurilor de ce nu a facut nimeni nimic de la centru timp de 12 ani. Raspunsul a fost halucinant: “Fara sculele necesare nu putem bloca activitatea unui agent economic de marimea Holz-ului pentru cateva saptamani sau luni, timp necesar ca sa masuram tot ce are pe stoc si ce documente sunt”.
Altfel spus, mai pe romaneste, e greu sa masori cu clupa miile de metri cubi din depozitul unui agent precum Holzindustrie. In timp ce austriecii aveau clupa rotativa si calculau la milimetru fiecare taiere, ai nostri inspectori munceau ca-n evul mediu – cu “bațul și ața”.
Tot atunci, aceeasi oameni din minister au spus ca, sub presiunea momentului 2015, statul vrea sa achizitioneze scannere fixe si mobile, aparatura care poate estima in timp real cantitatea de lemn incarcata pe camion, sau aflata intr-un depozit, si-n caz de nereguli sa dea alerte in sistem.
Mi-am zis – “Ioane, stai ca se pun romanii pe treaba!”
Dar, agitatia mea launtrica a fost inutila. Ca planul de achizitie e tot pe hartie!
Au trecut sase ani de la controlul de la Sebes si scanner-ele tot la stadiul de idee au ramas la minister! Dramatic de trist! Taierile ilegale sunt considerate atentat la siguranta nationala!
Vax albina, tovarasi!
Dar, stirea zilei nu este ca statul nu are o strategie pe termen lung si nu e incapabil sa actioneze la timp! Asta stim cu totii, nu e breaking news!
Nu! Stirea este ca Holzindustrie Schweighofer ar putea sa instaleze in premiera un astfel de sistem conceput de suedezii de la CIND. Cel putin asa reiese dintr-un document intern din companie.
Conform documentului azi, 10 iulie 2021, este ultima zi in care poate fi semnat.
Dă clic pentru a accesa timspect.pdf
Scanner-ul urmeaza sa fie instalat la intrarea fabricii de la Reci si sa functioneze timp de sase luni.
Cu alte cuvinte, la nivel de imagine, statul roman repetent primeste o palma teribila din partea unei companii acuzata c-a procesat lemn provenit din taieri ilegale si investigata de procurorii de la DIICOT!
Operarea sistemului in regim de testare costa cateva zeci de mii de euro pe luna! Comparati suma asta cu pierderile pe care le “incaseaza” bugetul la fiecare 30 de zile prin nefiscalizarea lemnului furat. Nu mai pun costurile de mediu, ca innebunesc!
Rusinos tovarasi din toate institutiile statului, de la CSAT, pana la Ministerul Mediului si-n jos!
Rusinos!
Un comentariu la „Holzindustrie Schweighofer, o companie investigată de DIICOT, negociază instalarea primului scanner din România”