In compania Holzindustrie Schweighofer a inceput vanatoarea de vrajitoare. Se pare ca este cautata sursa care „a scos” din firma draftul de contract de sponsorizare pentru asociatia Pro Lemn, al carui presedinte este Catalin Tobescu, si l-a dat jurnalistilor „rai”.
Draft pe care l-am publicat acum doua saptamani, sustinand ca e o informatie interesanta in contexul general al dezbaterilor privind industria lemnului. Si stau ferm in spatele acestei afirmatii.
Dă clic pentru a accesa Contract.pdf
Surse din interior mi-au transmis ca in paralel se cauta motive juridice pentru o posibila actiune in instanta impotriva mea, pentru c-as fi publicat draftul de contract. Pe sistemul, sa-i luam “pixul” din mana, sa-i mai taiem din elan si sa-i punem capastru la caii putere de la „motoras”, ca parca prea se trage pe net si face „liniute”.
Multi m-au intrebat in privat de ce am publicat documentul privind sponsorizarea HS Timber (Holzindustrie Schweighofer) si Prolemn si de ce cred ca e o informatie interesanta in contextul general.
Raspuns:
Pentru ca publicul trebuie sa fie informat si sa stie ca una dintre cele mai vocale si active asociatii din industria lemnului apare mentionata in acelasi document de sponsorizare unde la sponsor este scris HS Timber Production (fosta Holzindustrie Schweighofer), o companie care a fost mentionata in ultimii 15 ani in nenumarate rapoarte si investigatii ale autoritatilor din Romania.
- In 2008, conducerea Ministerului Agriculturii a dispus verificarea modului de derulare a contractelor de vânzare-cumpărare a masei lemnoase pe termen lung incheiate de catre Regia Nationala a Padurilor „ROMSILVA” cu operatori economici. Printre firmele verificate a fost si Holzindustrie Schweighofer.
Citat din draftul de raport, cu detaliile privind compania austriaca. Un raport care nu a mai ajuns niciodata la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, asa cum era sugerat la finalul draftului de raport.
Citat din draftul de raport:
“S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L a vandut cantitati apreciabile de masa lemnoasa provenita din contracte de vanzare-cumparare pe termen lung, contractata intre anii 2003-2008, masa lemnoasa constituita din specii pe care societatea nu le prelucreaza, aceasta fiind vanduta catre alti operatori economici de profil (….)
Masuri propuse – rezilierea contractelor pe termen lung incheiate intre Regia Nationala a padurilor – Romsilva – si SC Holzindustrie Schweighofer pentru DS Baia mare, DS Zalau, DS Satu Mare, Braso, Miercurea Ciuc, bacau, Suceava. “
- In 2015 a fost verificata de corpul de control al ministrului Gratiela Gavrilescu, in baza planului de control 06.05.2015, condus la vreme aceea de Manoiu Lucian Mihail.
Citat din concluziile draftului actului de control:
8.18. “Exista suspiciunea intemeiata ca s-au creat filiere care sa dea o aparenta de legalitate asigurarii de material lemnos fara provenienta legala. Din aceste filiere fac parte: personal silvic de la unele structuri silvice autorizate care pun in valoare volume suplimentare de masa lemnoasa fata de cele inscrise in actele de evaluare, autorizeaza si reprimesc parchetele de exploatare – unele societati comerciale care prestează servicii de exploatare sau furnizeaza material lemnos pentru HSR Sebeș – unii reprezentanti din teritoriu ai HSR Sebes, care receptioneaza materialul lemnos pus la dispozitie de catre prestatorii/furnizorii in cauza. Aceste practici sunt favorizate de modul in care HSR Sebes efectueaza decontarea valorica a contractelor”.
- In 2018 a fost “calcata” de procurorii DIICOT, o parte dintre oficialii companiei avand calitatea de suspecti.
Citat din comunicatul de presa al DIICOT:
“In cauza exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu anul 2011 si pana in prezent, mai multe persoane au constituit un grup infractional organizat, membrii grupului actionand in vederea deturnării licitatiilor publice organizate la nivelul unor directii silvice pentru a-si asigura volume suplimentare considerabile de masa lemoasa in vederea procesarii, in fabrici specializate in taierea si rindeluirea lemnului. In acelasi scop unii agenti economici au fost inlaturati de la licitatiile de masa lemnoasa si dupa caz, impusi alţii. Totodata, in urma cercetarilor efectuate in cauza s-a stabilit ca, o parte din cantitatea de masa lemnoasa receptionata nu a fost evidentiata in documente contabile. De asemenea, in cauza exista suspiciunea rezonabila ca o parte din masa lemnoasa receptionata provenea din savarsirea unor infractiuni de taiere fara drept de arbori.
- In 2021 a primit o amenda istorica, peste 10 milioane de euro, in urma unei investigatii a Consiliului Concurentei, firma Holzindustrie Schweighofer fiind doar una dintre cele sanctionate si verificate.
Citat din raportul Consiliului Concurentei:
„Faptele investigate au vizat intelegerile/practicile concertate ce au avut ca scop alterarea procesului competitiv, in contextul participarii partilor implicate in cadrul a 45 dintre licitațiile analizate care au ca obiect sau au ca efect impartirea pietelor si /sau a surselor de aprovizionare, cu privire la care se retine o incalcare a normelor de concurenta, evidentiindu-se un comportament continuu, caracterizat printr-un scop unic anticoncurential, si anume eliminarea concurentei dintre ele, pentru adjudecarea masei lemnoase, la cel mai mic pret posibil.”