Tara mica, mese putine, interese mari! Maine FSC urmeaza sa organizeze o dezbatere in urma careia se va decide daca austriecii de la Schweighofer isi vor recapata certificarea sau nu. Certificare pe care au pierdut-o in urma scandalurilor de coruptie si a investigatiilor media si ONG-urilor de mediu, in special EIA si WWF Germania.
Dar, inainte sa piarda certificarea, intrebarea este cum a fost posibil sa o si obtina, nu? Cu alte cuvinte ce fel de due diligence a fost in spatele certificarii, in conditiile in care stim cu au evoluat scandalurile din jurul acestei companii?
Datele de pe info.fsc.org (https://info.fsc.org/certificate.php#result) arata ca firma austriaca a obtinut primele certificate in anul 2010, certificate care au expirat in 2015, anul in care, pentru prima data de la descinderea austriecilor pe pamant romanesc in 2003, Autoritatea Centrala de Mediu si-a facut „curaj” ca sa organizeze un control temeinic in cele doua mari unitati ale austriecilor, fabricile de la Sebes și Radauti.
In cazul verificarilor din Sebes, inspectorii garzilor au sustinut urmatoarele:
„Concluzii – capitolul 8
8.18 Există suspiciunea întemeiată că s-au creat filiere care să dea o aparenţă de legalitate asigurării de material lemnos fără provenienţă legală. Din aceste filiere fac parte: personal silvic de la unele structuri silvice autorizate care pun în valoare volume suplimentare de masă lemnoasă faţă de cele înscrise în actele de evaluare, autorizează şi reprimesc parchetele de exploatare – unele societăţi comerciale care prestează servicii de exploatare sau furnizează material lemnos pentru HSR Sebeş -unii reprezentanţi din teritoriu ai HSR Sebeş, care recepţionează materialul lemnos pus la dispoziţie de către prestatorii/furnizorii în cauză. Aceste practici sunt favorizate de modul în care HSR Sebeş efectuează decontarea valorică a contractelor”.
Trei ani mai tarziu, in 2018, procurorii DIICOT descind in fabricile austriecilor, intr-un dosar care vizeaza comertul ilegal cu lemne. Ancheta este inca in curs.
In 2021, sase ani mai tarziu, dupa mai multi ani de investigatii, Consiliul Concurentei ii amendeaza pe austriecii de la Schweighofer cu o suma istorica de 10 milioane de euro, pentru ca au cartelizat piata lemnului. Ancheta Concureneti a vizat si alte companii din piata.
Marea intrebare care se ridica: Va accepta FSC certificarea unei companii proaspat amendate de Consiliul Concurentei si-n prezent investigata de DIICOT pentru comert ilegal de lemn?
Tic-Tac…