Ministrul Mediului, atac la directorul DS Mureș

 

Ministrul mediului apelor si padurilor, Tanczos Barna, a inregistrat un derapaj major saptamana aceasta, in timpul unei vizite in judetul Mures.

Mai exact, l-a “executat” pe unul dintre putinii whistle-bloweri din Romsilva – Ilie Covrig, seful directiei Silvice Mures si fost secretar de stat in MMAP. Silvicul s-a detonat in presa anul trecut si, intr-un interviu pentru Recorder, a denuntat coruptia si influentele politice din Regia Padurilor.

“Executia” directorului Covrig s-a facut de fata cu sefii tuturor agentiilor subordonate MMAP in regiune – Garda de Mediu, Agentia de Mediu – si Consiliul Judetean.

La intalnire, ministrul Barna ar fi sustinut ca nu a chemat presa sa inregistreze evenimentul pentru ca stie ca directorul Covrig e prezent si rezolva el problema, iar daca vrea (Covrig) poate sa-si cheme prietenii de la Recorder ca sa vada impaduririle din judet. Aluzie la inregistrarile de la Mures pe care le-a primit platforma de media si ultimul reportaj cu programul de impaduriri, care exista, dar are lacune prin partile principale.

Cam in acest mod sunt “gestionati” avertizorii de integritate din Romsilva.

Prin discursul sau, ministrul Barna nu face alteva decat sa dea curaj leprelor si obielelor si sa presara frica si teama in randul celor putini, care mai au curaj sa vorbeasca despre mizeria din sistemul silvic.

Sa sugerezi ca unul dintre directori e “turnator” pentru ca vorbeste deschis despre coruptie, in conditiile in care Regia Padurilor din cauza coruptiei si habarnismului e undeva pe nicaieri cu managementul si profitul, cand nu reusesti sa aplici la nivel national un sistem de control si trasabilitate cu camere de luat vederi, scannere si program la padure, cand nu ai un sistem transparent de numire in functie al directorilor de directii si secretarul de stat pe paduri ti-a parasit biroul din cauza unor fapte reprobabile si penale, denuntate tot de presa… ei, asta inseamna ca participi cel putin la un act de iresponsabilitate strategica pe comunicare.

Mafia pădurilor, descrisă din interior: „Mi s-a reproșat că nu aduc bani la partid“

Pentru ca aici nu e vorba de Ilie Covrig, dar despre un principiu de bun simt – cand un oficial isi pune pielea la sarat si risca totul prin iesirea in presa, atunci asta inseamna ca toate demersurile interne oficiale au fost inutile si mecanismele de autoaparare ale sistemului nu au functionat. E un semn ca lucrurile sunt putrede, nu? Indiferent daca denuntatorul e sau nu “Alba ca Zapada”!

Dar, mi-am adus aminte ca-n inregistrarile de la Mures erau mentionati si niste politicieni din UDMR si mi-am revenit. Ministrul Barna o fi simtit nevoia de o crosa. Trist.

Cand o sa iasa politica din padure si o sa ramana numai silvicii sa o administreze, atunci putem spune ca “mere treaba” si e loc de curatenie.

Pan-atunci e joc mizeroc si sulfuros

Faci un comentariu sau dai un răspuns?