Respekt si profesionalism à la ANANP

 

Alo, tovarasi, stati pe locurile voastre! “S-a gasit” interventia plina de profesionalism si de miez a presedintelui ANANP in problema gestionarii populatiei de Ursus arctos din Romania.

E cu “frate”, discurs specializat si masini de ucis, la o dezbatere organizata in 2019.

Pentru moment am crezut ca cel care vorbeste este un reprezentant al comunitatilor locale, sau lider al vanatorilor. Dar nu, burtiera mi-a adus aminte ca e presedintele Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate. Unitate ale carei misiuni sunt managementul ariilor naturale protejate, conservarea biodiversitatii si a patrimoniului natural, dar si cresterea nivelului de informare cu privire la masurile de reevaluare si valorificare a potentialului ariilor naturale protejate, in perspectiva conservarii biodiversitatii si asigurarii dezvoltarii durabile.

Acum sa fim bine intelesi, dezbatere trebuie sa existe, autoritatea centrala trebuie sa construiasca o strategie pe termen mediu si lung, managementul trebuie aplicat in spiritul coabitarii dintre comunitati si fauna, echilibrul restabilit daca a avut de suferit.

Dar, la masa dezbaterilor, fiecare partener de discutie sa-si asume rolul stabilit prin functia pe care o ocupa, nu? Ca in context, iar imi aduc aminte de declaratia tampita a biologului de la Cheile Nerei, aia cu “ce-I mai importanta, broasca din balta, sau comunitatile locale”, cand venii vorba de exploatarile agresive din parcurile nationale!

Pai, “frate”, tu biolog, conservationist, ce belzebut esti, nu esti pus acolo sa te ocupi de broasca din balta, de cocostarc, de gandac si furnica. Sa incerci sa le conservi habitatele si sa dai voce necuvantatoarelor, prin invocarea unui cadru legal bineinteles?

Ca de comunitati, puscat fiare si de taxidermie se ocupa alte personaje si organisme, nu?

Vorba aia, homo sapiens sapiens, dar acum cativa ani, cea mai importanta fiinta de pe glob a fost declarata albina.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?