Harta urșilor relocați sau uciși în Romania în perioada 2019/2021 – google doc

Aceasta este imaginea oficiala a ursilor recoltati si ucisi in ultimii trei ani in Romania, in baza legislatiei in vigoare.

Ca urmare a aplicarii ordinului 724/2019 (privind cotele de interventie), in ultimii trei ani au fost aprobate spre recoltare 146 de exemplare din care 118 ursi au fost impuscati, iar din 39 de relocari 13 au fost realizate.

Dă clic pentru a accesa ursu-arctos.pdf

Cele mai multe exemplare recoltate au fost in judetele Mures, Covasna, Harghita (66 ursi) urmate de Prahova (10), Brasov (9), Arges (, Bistrita Nasaud (7), Sibiu (6), Suceava (3), Buzau (2), Dambovita (2), Bacau (2), Vrancea (2), Valcea (1).

In tabelele publicate mai jos, veti regasi si cele trei solicitari de recoltare din Ojdula, doua care au fost refuzate si o a treia care a primit aviz pozitiv (pozitiile 292, 293 si 294).

In paralel, din 2019 si pana in prezent, ministerul a mai aprobat impuscarea a 19 exemplare de urs invocand ordinul de ministru 203 din 2009. Unele dintre aceste exemplare au fost vanate pe suprafata unor Situri Naturale Natura 2000.

Apropo, zilele acestea a auzit careva dintre voi vreo declaratie a presedintelui ANANP cu privire la ce s-a petrecut in Ojdula? Agentia pentru Arii Naturale Protejate a preluat administrarea acestor situri si legal trebuia sa contribuie cu un aviz favorabil pentru recoltarea ursilor, ale caror au habitate se regasesc incluse in granitele Siturilor Natura 2000?

Conform articolului 3 alin 2 lit c al ordinului 724/2019, recoltarea „la panda” a exemplarelor de Ursus arctos se poate realiza numai cu avizul administratorului/custodelui ariei naturale protejate.

Adica, avizul agentiei conduse de presedintele ANANP, Adi Croitoru, agentia aceea care ar trebui sa se lupte la baioneta pentru biodiversitate si care ar trebui sa transpire in zadarnicirea interventiilor antropice invocand mecanismele legale puse la dispozitie.

Va spun sincer, am asteptat cu infrigurare o emisiunea DC News cu oficialul, asa cum a fost organizata una acum ceva timp si moderata de Bogdan Chireac. O emisiune plina de miez si substanta, echilibrata si echidistanta, in care presedintele ANANP sa loveasca la tesutul moale pe toti cei care cred ca pot trece pe sub bariera legii.

Trebuie ca urmeaza una, exact pe acest model. N-are cum altfel.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?