Atunci cand este multa galagie, se face loc si de manipulari. Cititi planul de management revizuit al Sitului Natura 2000, acolo unde printul de Liechtenstein a mers la vanatoare, si intrebati-va de ce administratiile locale si centrale nu au un plan de masuri pentru a facilita coabitarea om – urs si de ce „coboara” ursul din padure.
Pentru autoritate e mai usor sa arunce vina pe jivina, decat sa se intrebe de ce o face si ce masuri au fost luate ca sa nu mai coboare in sate si orase.
Dar, explicatia o dau chiar specialistii, care au facut planul de management al acestei arii protejate si care au venit si cu niste sugestii de masuri. Planul este supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului: http://www.mmediu.ro/articol/mmap-supune-dezbaterii-publice-proiectul-de-ordin-privind-aprobarea-planului-de-management-al-sitului-natura-2000-rosci0130-oituz-ojdula/4030
Pasunatul intensiv in zonele împadurite, exploatarile forestiere agresive, lipsa tomberoanelor speciale anti urs, fragmentarea habitatelor prin interventia umana, sporturile motorizate tip off road necontrolat in zona barloagelor si pe toata aria Sitului Natural, toate acestea au creat presiune pe habitatele de urs si au determinat dezechilibre.
“Este esentiala ca in cadrul elaborarii planurilor de urbanizare sa se ia in considerare si aspectele cu privire la necesitatile speciilor de carnivore ”, pagina 155.
Intrebarea care se ridica este: Exista cineva in administratia locala si centrala care asculta specialistii, urmeaza sfaturile si le implementeaza ulterior? Sau e ia in calcul numai varianta cea mai facila si usor de monetizat – pusca?
Pentru ca din 2019 si pana in prezent, in baza ordinului 724/2019, au fost impuscati 118 ursi si relocati doar 13.
Asadar, uitati-va la cele trei harti si de la stanga la dreapta suprapuneti harta unde au fost identificate exemplarele de urs (harta 1) cu zonele de impact (harta 2 si 3) si observati singuri cam cat spatiu de liniste mai au aceste animale in acea arie protejata.