Pleac-ai noștri, vin ai noștri!

Eu am crezut ca odata cu plecarea unor „manivele” precum Alexe si Denes, de la ministerul Apelor si Padurilor, lucrurile o sa se chimbe in minister. Cel putin la nivelul interesului in a scormoni dupa cine scoate informatii din minister si autoritatile subordinate si cine sunt cei care scriu despre chestiuni delicate.

De actualitate e si povestea cu faptul ca ministerul are de gand sa desfiinteze Garda Forestiera, pentru a construi o autoritate mamut impreuna cu Garda de Mediu, mult mai usor de controlat la nivel regional. Adica sa se mearga pe linia UDMR, mai ales cand vine vorba de interesul pentru activitatea cinegetica, pentru ca tot am vazut ca se doreste un recensamant al ursilor. Curat, murdar, neicusorule!

Ei, informatia a fost publicata acum doua zile de un jurnalist (https://cutt.ly/2xRrccD), si aud ca secretarul de stat Robert Szep, deranjat c-a fost nominalizat in articol, a devenit doritor foarte sa afle CV jurnalistului si cum, dar mai ales de la cine, a obtinut ziaristul informatia.

Denes avea un obicei din a haitui oamenii din minister, e drept ca la un nivel mult mai agresiv (daca este sa-mi amintesc de scandalurile in care au fost implicat fostii secretar de stat Covrig si Coroama).

Dar, Tanczos Barna si echipa au promis curatenie, transparenta si coordonare. Eu asa l-am auzit vorbind cu presa pe ministrul in functie.

Garda Forestiera a fost mereu victima politicului si a combinatiilor meschine. Poate ca multi ma vor injura de sfinti, dar sunt cateva echipe de oameni din tara care incearca sa-si faca treaba si chiar reusesc. Sa ne amintim ca in cazul companiei Holzindustrie, echipele de la Cluj si Suceava au fost cele care au scos Turkish delight-ul la suprafata. Si politicul a fost cel care l-a acoperit, pentru ca rapoartele de control zac si acum nesemnate pe vreun pervaz sau sertar.

Asadar, in loc tu, secretar de stat, sa stai sa te intrebi cine a scos informatia din institutie, nu mai bine iti consumi energia in a gasi solutii cu adevarat valabile pentru a eficientiza controlul pe paduri si a intari autoritatea Garzilor ?

Sa cauti sa nu faci aceleasi greseli care au fost facute in trecut, cand ITRSV-urile au fost desfiintate si transformate peste noapte in Garzi Forestiere si fara o evaluare profesionala adecvata?

In acest moment Garzile sunt subdimensionate, iar schema de angajati este ocupata undeva putin peste jumatate. O alta problema este incoerenta planurilor de management in institutii. Concursurile de ocupare a functiilor de conducere sunt o rusine, multe scaune de director sunt oferite pe pile politice si se practica interimatele. Iar putinii oameni care vor si pot sa faca treaba sunt haituiti si vanati.

Adevarat este ca trebuie facuta curatenie. Intrebarea este in interesul cui?

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?