Unde-i lege și bagabonțeală!

 

Mai tineti minte anul trecut in aprilie cum toata clasa politica s-a imbracat in straie de sarbatoare si a votat in Camera Deputatilor, cu 316 voturi “pentru” si o abtinere, legea care interzicea, incepand cu 1 ianuarie 2021, exportul de bustean in spatiul extracomunitar, pe o perioada de 10 ani?

A fost spectacol, frumos, liderii social democrati si cei din PNL s-au batut in argumente care au facut mai mult pentru societate. Ba, Alfred Simonis a si sustinut c-a vazut cu ochii lui “camioanele pline cu busteni si jaful din perioada starii de urgenta”. Omul uitase ca inaintea lui Alexe, fie-i tabla beton, ministerul a fost scurtcircuitat de electrician CFR Denes. Mno, memorie scurta, asa-i in politica.

S-au bucurat multi atunci si din societatea civila si oameni activi din ONG-uri. S-au bucurat degeaba, nu a fost repurtata nicio victorie. Exportul de bustean nu era o problema cheie, desi e indicat sa exporti materie procesata, sau macar semi procesata, ca sa-i pui un adaos, adaos care ar ramane in economia Romaniei.

La vremea aceea specialistii din sector au sustinut ca populismul politicienilor este ieftin si ca masura nu va aduce mari beneficii. Nu pot sa nu fiu de accord cu ei, pentru ca iata, legea votata si promulgata in aprilie anul trecut, cu aplicare din 1 ianuarie 2021, pare ca nu are efecte.

In timp ce scriu randurile astea, in portul din Constanta zace un container plin cu bustean (vreo 25 de metri cubi de lemn de esenta tare), care va fi trimis in China.
“Cum in China?” O sa va intrebati iritati, si pe buna dreptate.
“Pai nu e lege?”

Ei, uite ca in China trebuie sa ajunga.

Pe scurt povestea – Un agent comercial de la noi au vandut lemnul la o firma din Bulgaria, firma din tara vecina a vandut mai apoi lemnul unei alte firme cu doar cinci angajati din Germania, care firma face exportul catre China. Lemnul nu a plecat niciodata din Romania fizic, ca sa fim bine intelesi. Tranzactiile au fost doar in acte.

Acum, Ministerul Apelor si Padurilor, prin departamentul de specialitate, trebuie sa dea un raspuns daca exportul se poate face sau nu, tinand cont de prevederile legii 57 din 2020.

Sa te tii acum, Ioane, ca aceiasi politicieni care anul trecut au spus gumos ca au gasit Solutia la gestionarea durabila a padurilor, acum trebuie sa permita exportul acestui container cu bustean taiat din padurile romanesti si al multor altora care vor mai aparea si vor lua calea Chinei.

De ce? Pentru c-au scris o lege cu picioarele, desi stiau ca nu e aplicabila, dar au votat-o doar ca sa inchida niste guri din societatea civila. Si pentru ca bustenii nu mai sunt ai firmei romanesti, dar al celei nemtesti.

Fiti profesionisti, ce dracu’!

Foto credit – informatiahr.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?