Ministrul Ioana Petrescu a primit un premiu bine nemeritat!

O sa spuneti ca sunt carcotas, dar nu m-am putut abtine!

Vreti sa vedeti cum politicul vrea sa calareasca gumos valul dezbaterii din jurul gravelor probleme cu care se confrunta mediul de la noi si sa pozeze in salvatori si reprezentanti ai societatii civile?

Trageti un ochi pe pagina fostului ministru de finante din perioada Guvernului Ponta si fost vicepresedinte al Pro Romania, doamna Ioana Petrescu.

Fostul ministru a descoperit brusc situatia de criza de mediu in care se afla tara noastra – paduri, deseuri, aer – si a infiintat o asociatie de mediu pe care a lansat-o pe 15 ianuarie 2021.

O saptamana mai tarziu, “pac la razboiu” primeste “Premiul de Excelenta pentru Implicarea in Constientizarea Protectiei Mediului”, in cadrul unui eveniment sustinut de Academia Romana, Institutul National de Statistica si Digi24!? Care au fost criteriile de selectie, numai organizatorii stiu!

Este de neinteles cum, intr-o tara in care silvicii sunt omorati in bataie, in care jurnalistii si activistii care acopera subiecte de mediu sunt agresati, in care oamenii din control sunt haituiti si o rara avis, intr-o tara ca asta cineva care nu a facut nimic pentru mediu (aspect recunoscut inclusiv de ministru in mesajul video) nu doar ca primeste un premiu de excelenta, dar il si accepta.

In tara asta acest premiu de excelenta trebuia sa fie acordat padurarilor ucisi, onor Academia Romana! Oamenilor care si-au pierdut viata pentru a proteja o bogatie, pe care unii o valorifica numai prin vizite la magazinele de mobila.

Profesionistilor din diferite structuri ale statului care, in ciuda infrastructurii deficitare si a capusarii politice si a amenintarilor, isi fac treaba si atunci cand simt ca nu mai suporta isi asuma riscul de a merge mai departe.

Premiul asta trebuia oferit unor reprezentanti de breasla, precum directorii de la Apele Romane si Directia Silvica Mures, pentru ca fenomenul coruptiei si al capusarii institutiilor (din zona de control, pana la Parlament) a fost cel care a determinat criza de mediu in care suntem.

Trebuia oferit unui om precum biologul de la Semenic, care si-a riscat viata si cariera ca sa se lupte pentru ca in Parcul National sa nu se mai exploateze industrial. Asa cum o fac tacit si alti angajati din alte parcuri din intreaga tara. Cum sunt rangerii din Muntii Rodnei, aia de-i fugaresc hotii de lemn cu tapine si pusti.

Trebuia oferit organizatiilor de mediu din tara care se lupta pentru protejarea raurilor “atacate” de proiectele de Microhidrocentrale care distrug biodiversitatea si frumusetea unor zone. Organizatii care nu au bugete “grase” si unde se face enorm de mult voluntariat.

Nu contest abilitatile fostului ministru in ale mediului. Poate ca in timp va dovedi ca le are. Mai, dar cand nu ai facut nimic! Mai, dar nimic, si ai venit si c-un discurs sufocat de truisme, cum Sf Petru sa accepti un premiu de excelenta?

Ce inseamna: “Vrem ca padurile noastre sa creasca iar?”

Dar, mi-am revenit! In acelasi eveniment a fost premiat si Streinu Cercel. Gala s-a numit – “Impreuna protejam Romania!

Profesionalism, tatii!

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?