Memoria scurta determina uitare. Uitarea permite acordarea increderii fara prea mult efort. Increderea fara fundament permite vulnerabilitati. Iar vulnerabilitatile nerezolvate creeaza brese si slabiciuni.
Trei reprezentanti ai unor mari organizatii din industria lemnului au solicitat ministrului de resort, Tanczos Barna, o noua prorogare pentru SUMAL, pentru ca, spun ei, “forma actuala ar crea blocaje si probleme pe piata lemnului”.
Acestia acuza autoritatile de stat ca aplicatia nu functioneaza la parametri si ca face mai mult rau decat bine sectorului. Si culmea e ca pe forma cei trei au dreptate. “Statul” a dezamagit atat societatea civila, cat si actorii din industrie.
Pe fond insa lucrurile sunt mai nuantate, iar cheia in care pot fi interpretate aceste declaratii poate arata o alta perspectiva a realitatii si situatiei in care se afla acest „blestemat” de SUMAL.
Toti cei trei semnatari ai comunicatului de presa, care infiereaza sistemul de trasabilitate, au avut in trecut responsabilitati de stat in implementarea sistemului. Si atunci apar cel putin doua intrebari: „Cum este posibil ca un oficial aflat in zona privata, care a fost activ in structurile de stat, sa critice munca pe care nici el nu a dus-o la indeplinire?” si „Cum poate fi infierat un sistem de trasabilitate de aceiasi oameni care in trecut ii promovau importanta si meritele?”
Ei, aici apare principiul memoriei scurta, bata-l-ar Irod sa-l bata.
Cine sunt cei trei oficiali care apar in comunicatul de presa privind SUMAL?
Unul este Ciprian Musca, actual presedinte al ASFOR. Musca este un fost consilier personal al celui mai dezastruos ministru pe care ministerul Apelor si Padurii l-a avut vreodata, social democratul Ioan Denes. Fost electrician cu istorie in Caile Ferate Romane, Denes a pus talpa cat a putut dezvoltarii acestui sistem si a fost si oficialul care a ascuns volumul de lemn exploatat si descoperit de IFN, o medie anuala de 38 de milioane de metri cubi.
Al doilea este Catalin Tobescu, actual presedinte al Asociatiei Industriei Lemnului, Prolemn. Tobescu a fost si el consilier personal al lui Denes in aceeasi perioada cu Musca, iar pentru un segment de timp a tinut inclusiv legatura cu STS privind evolutia dezvoltarii SUMAL. Acesta avut inclusiv atributii in implemenarea sistemului SUMAL, la sfarsitul anilor 2000, cand era angajat al Ministerului Agriculturii (pe vremea lui Dacian Ciolos ministru). Tobescu este si vicepresedinte al Federatiei Nostra Silva, coleg cu al treilea oficial din lista „criticilor”.
Istvan Toke, actual vicepresedinte Nostra Silva. Toke a fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii cu atributii pe dezvoltarea sistemului de trasabilitate inca din anul 2008, alaturi de colegul de la Nostra Silva, Catalin Tobescu. La nivelul anilor 2008, fostul secretar de stat, Toke, sustinea, intr-o prezentare power point in fata oficialilor romani, europeni si americani, ca “lemnul care nu se afla in SUMAL este prin definitie nelegal” si ca “SUMAL este un sistem de remarcat la nivel international”.
Dă clic pentru a accesa SUMAL_2008.pdf
Ce frumos! Sa-ti prinzi degetele-n banzic si alta nu, doar sa curga niscaiva lacrimi.
Eu de fapt voiam doar sa spun ca este intotdeauna bine cand citim un comunicat de presa, o stire, un interviu, sau cand mancam o bomboana si ne uitam la un tablou sa nu confundam vanatul cu vanatorul, sau vulpea cu ogarul.
Asadar, ochii la joc, fiti profesionisti, ce dracu’!