Pișcotarul de la Schweighofer și jumătatea de million de dolari

Ultimul documentar despre mafia lemnului din Romania, difuzat recent de Al Jazeera (shorturl.at/fwCOU), in care au fost mentionate, printre altele, compania Holzindustrie Schweighofer, mi-a adus aminte de o informatie interesanta gasita in timpul unei documentari.

Stiati ca prima caramida a fundatiei imperiului Schweighofer in Romania a fost pusa de un roman?

Este vorba despre un fost administrator al unei cofetarii din Sebes si pentru o perioada, spun sursele mele, fost angajat al Jandarmeriei Române.

Actele de arhiva arata ca firma Holzindustrie Schweighofer a fost infiintata de A. Ioan pe 1 aprilie 2002, intr-un apartament de bloc din Sebes. Doua saptamani mai tarziu, nea Ioan cedează întregul capital al firmei unei companii din Austria, reprezentată de Gerald Schweighofer, si primeste 2 milioane de lei, jumătate de million de dolari la vremea aceea. Bani pe care românul a declarat ca i-a avut in numerar la infiintarea firmei (sic!).

Dă clic pentru a accesa Dosar.pdf

Ce-o fi facand acum nea Ioan din Sebes? Cum o fi cheltuit el jumatatea aia de million de dolari? Dar, mai ales, ce si-o fi spus omul cand au descins procurorii la fabrica din Sebes acum cativa ani? ”Slavă Cerului că am vândut-o, că uite ce pățeam!”. Sau poate ca nu a spus nimic.

In fata acuzatiilor privind lemnul ilegal, austriecii de la Holzindustrie au sustinut mereu ca ei nu au taiat, dar au procesat lemn venit cu acte facute de romani. Te pomenesti ca o sa vina vremea cand or sa spuna ca nici compania nu e a lor, si ca responsabilitatea activititatilor (daca se vor dovedi penale si DIICOT isi face treaba) cad in sarcina romanului care a infiintat firma.

Sa vezi atunci party cu piscoturi si prajituri!

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?