Cozile de topor sărbătoresc eșecul SUMAL 2

Iata o scurta lista a motivelor pentru care Ministrul Apelor si Padurilor a ajuns sa fuga de SUMAL (sistemul de trasabilitate a materialului lemnos), despre care ministerul spune ca e functional de la 1 noiembrie, dar in realitate intelegerea din targ nu seamana defel cu cea de acasa:

* in urma testelor efectuate, nu s-a putut realiza transferul prin bluetooth al avizelor

* nu se poate „preda” avizul la destinație, cu alte cuvinte nu se inchide fluxul: emitent aviz-transportator-descarcare depozit

* avizele se pot emite doar pe volume disponibile in SUMAL. Vom fi obligati sa operam procese in depozit ori de cate ori va fi nevoie

* baza de date poate fi alimentata cu numele agenților economici, a operatorilor, stocurile,dar in schimb nu functioneaza chestiunile importante: emit un aviz in Bucuresti si ma “arunca” coordonatele in Mures

* in unele situatii transportul in timp real nu a putut fi identificat

* operatorii nu stiu exact pasii pe care trebuie sa ii urmeze dupa ce se emite avizul. Existe erori de trasmitere catre transportatori

* nu sunt cunoscute pe deplin procedurile in cazul achizitiilor care vin pe zona feroviara

* sincronizarea aplicatiei mobile cu serverul central dureaza foarte mult

* s-au facut diferite teste, in care s-au emis avize catre un agent comercial, acestea ar fi trebuit sa apara in sectiunea Nota Intrare Receptie, dar nu apar

Cozile de topor isi freaca deja mainile furtunos, bucurandu-se de cvasi-esecul proiectului pe linie politica, mai ceva ca o familie de castori. De la atata frecat, miroase a rumegus si lemn ars, mireasma venita de prin diferite birouri, firme si mici SRL-uri, care fac PR ascuns baietilor inteligenti din industria lemnului.

Ca sa intelegem pe deplin esecul partial al SUMAL 2.0, ar trebui sa facem un scurt arc peste timp si sa vedem in ce parametri a functionat relatia dintre Ministerul Apelor si Padurilor si STS in perioada mandatului ministrului Denes, daca si in ce masura a fost respectat programul de dezvoltare al modulelor agreat cu STS, daca cineva a vrut sa dea peste cap acest plan de dezvoltare si a venit cu tot felul de artificii (care ulterior au intarziat dezvoltarea), ce oficiali „au sudat” acest dialog intre institutii in acea perioada si care este discursul fostilor “consiglieri” in acest moment.

La aceasta radiografie il adaugam pe actualul ministru in functie, Costel Alexe, care exista dar lipseste cu desavarsire. Si, iata, avem imaginea completa.

“E jale. Speram cu totii sa se rezolve problemele pana la 30 ianuarie. Sistemul ar ajuta foarte mult daca ar fi functional 100%”, e mesajul pe care l-am primit de la un om onest din sistem.

Voi va imaginati ce praf este strategia noastra pe mediu, daca in situatia SUMAL-ului avem acest haos organizat? Iar despre SUMAL se discuta de peste 12 ani. Mai exact, de la emiterea Ordinul 583 din 15 septembrie 2008.

Sper doar ca asteptarile societatii civile nu vor fi distruse iarasi de politicienii de mucava, intru petrecerile cu rumegus ale rozatoarelor care molfaie bucuroase de cateva decenii si arata cu degetul inspre bogatia padurilor Romaniei, urland: Soros! ONG-uri! Interese straine! Unde vedeti voi taieri ilegale!? Si-n tot acest timp aceeasi indivizi urzesc planuri machiavelice in bezna, pentru ca mai apoi sa iasa soios- transpirati si sa spuna ca ei poarta lumina.

Nu merita un nou esec nici societatea civila, nici angajatii onesti din structurile statului, care s-au saturat si ei de toate mojiciile politicului, si nici agentii economici care vor sa faca un business corect in tara asta.

Dar, mai ales, nu o merita Mama Natura!

Nu mai fiti lepre, mah!

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?