Hoțul neprins, negustor cinstit?

Uneori, norocul padurii este ca toporistii sunt ignoranti si prost informati.

Exemplu: zilele acestea la Mures au loc niste controale de proportii pentru ca exploatarile ilegale au luat-o razna.

Din nefericire, un angajat din Corpul de Control al RNP Romsilva a fost depistat cu SARS-COV-2 si controlul a fost suspendat.

Vaile muntilor au vuit rapid cu zvonul ca inspectorii au plecat din padure, controlul e suspendat pe o perioada nedeterminata si ca se face o ancheta epidemiologica.

Ce-au zis toporistii: „Inapoi la munca, fratii mei, si la combinatii in padure!”

Si da-i si lupta cu ciocane si transporturi multiple. Ce nu stiau ticalosii este ca in acelasi timp in zona era si o echipa de control de la Ministerul Apelor si Padurilor, nu doar de la Regia Padurilor. Nu va imaginati ca echipa zguduia muntii, nu, dar erau pe traseu si a fost suficient sa prinda (pleasca) cativa agenti economici care faceau transporturi multiple cu aceleasi documente.

Ar fi de ras, daca nu ar fi de plans. Toporisti ignoranti, dar cu tupeu. Iti trebuie un mare tupeu sa continui sa faci combinatii in aceeasi perioada in care vin controalele de la centru in zona in care lucrezi.

Iar faptul ca putinii oamenii locali din structurile de control spun pe la colturi ca cineva ar trebui sa preia fraiele dosarului cu taieri ilegale de la Mures, ca daca nu moare acolo cazul, este si mai dramatic.

In fapt, ticalosia de la Mures este reprezentativa pentru tot ce se petrece la nivel national. Degeaba vrei sa faci o lege clara, degeaba vrei sa aplici un Cod Silvic echilibrat, daca nu tai legaturile cangrenoase dintre zone politica si de business si cele de la control si aplicare a legii.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?