Mai tineti minte speech-ul in engleza al ministrului Costel Alexe, la Madrid in 2019, de la Conferinta United Nations Climate Change? Ei, inteleg ca ministrul Alexe cauta si acum sursa care a “susurat venin” in urechea subsemnatului si l-a facut de necaz. Dar, nu despre rusinea discursului unui official de rang inalt vroiam sa va povestesc.
De fapt eu vroiam sa va spun ca nu doar ministrul Alexe a nascut grimase pe fetele oficialilor de la UNFCCC. Vorba aia, numai cine nu munceste nu greseste nu? Iar cum Romania e intr-o plina reconstructie, tara e brazdata de santiere nesfarsite si Dorei harnici.
Dupa ce in decembrie 2019 Ministrul Alexe a dat cu “SIOPI”-ul de pereti la Madrid (de a sarit tencuiala), a venit vremea unor alti oficiali sa faca niste gafe. Cum ar fi de exemplu sa raporteze la UNFCCC faptul ca in 2018, in Romania, ar fi fost defrisate peste 85.000 de hectare de paduri, cifra care conform specialistilor nu este sustinuta cu studii reale. Cel putin asta se sustine intr-o adresa inaintata Ministerelor Educatiei si Cercetarii, Mediului Apelor si Padurilor, Guvernului.
Greseala de redactare ar fi pus in dificultate oficialii de la UNFCCC si ar fi decredibilizat seriozitatea raportarilor Romaniei privind schimbarile climatice. De ce? Pentru ca pe baza acestor calcule si sub angajamentul UE sub Green Deal vin propunerile de emisii pentru 2030 si este posibil ca Romania sa primeasca o tinta nerealista. Ca sa nu mai discut de faptul ca tara noastra ar putea intra in non-compliance pe UNFCCC si de acolo sa ajunga intr-un nou proces de infringement.
Dă clic pentru a accesa memoriu.pdf
Conform adreselor, autoritatile din Romania ar fi fost informate cu privire la aceasta greseala inca din mai 2020. Suntem la sfarsit de august si datele raportate de tara noastra nu au fost modificate inca de UNFCCC. Cel putin asta reiese din datele verificate la ora acestei postari.
Deci este posibil ca autoritatile internationale nici sa nu fi fost informate cu privire la aceasta eroare, care estimata in bani ar insemna aproximativ 1 miliard de euro. Valoare care ar trebui sa fie compensata de tara noastra intr-un fel sau altul, daca cele 85 de mii de hectare raman in raportare.
Eu am mai spus vorba lui Dinica din Filantropica, nu? – “Fiti profesionisti, ce dracu!”
Raportarile Romaniei la puteti gasi aici:
https://unfccc.int/documents/227648