O noua ticalosie girata de oamenii politici se pregateste pentru Parcurile Nationale. Un grup de parlamentari vor sa modifice Codul Silvic (care acum se afla in dezbateri in Parlament) pentru a permite amenajarea de noi drumuri forestiere in ariile protejate, in zonele de conservare durabila (https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b441…).
Interesul pentru unele modificari este accesibilizarea cat mai mare a bazinelor cu paduri valoroase. Acest proiect legislativ trebuie pus in oglinda si cu modul in care au fost realizate zonarile unor parcuri bogate in paduri, unde s-au redus considerabil zonele de protectie stricta si au crescut cele de conservare durabila. Exemplul cel mai graitor este Parcul National Semenic Cheile Carasului unde nu exista un plan de management nici dupa 10 ani de administrare a RNP Romsilva, iar draftul de plan actual este o catastrofa din punct de vedere al protejarii biodiversitatii, in comparatie cu variantele anterioare facute de fostii angajati ai parcului. Nu degeaba fostul presedinte al ANANP a spus ca in Semenic managementul este o varza.
Derapajele se vor tine lant pentru ca in legislatia din Romania nu exista definita prin lege dimensiunea zonei tampon (exceptand cea din vecinatatea unei exploatari miniere). Motiv pentru care in prezent se exploateaza agresiv paduri seculare in apropierea rezervatiilor din Parcurile Nationale si in imediata vecinatate a fagetelor incluse in Patrimoniul UNESCO.
In expunerea de motive (https://www.senat.ro/legis/PDF/2020/20b441EM.PDF) a proiectului exista un paragraf de o ticalosie greu de descris.
“Prin urmare in zonele tampon din parcurile nafionale si naturale, care reprezinta o pondere insemnata din suprafata acestora, este permisa exploatarea masei lemnoase, fara a se permite explicit realizarea de drumuri forestiere noi, ceea ce are un impact negativ atat din punct de vedere al protectei mediului cat si economic.”
Deci, daca nu stiati, mediul si padurile seculare din Parcurile Nationale sufera teribil din cauza lipsei drumurilor forestiere.
Trebuie mentionat aici ca Parcurile Nationale din Romania reprezinta doar 1% din suprafata Romaniei.
Din lista initiatorilor proiectului de lege face parte si un deputat, pe numele lui Cristian Buican. In trecut parlamentarul a initiat o lege prin care se dorea posibilitatea instrainarii padurilor aflate in proprietatea Asociatiilor Istorice si vanzarea de cote parti catre firme private. De altfel Obstile si Composesoratele sunt forme de proprietate care sunt protejate de legea 1 din 2000, care interzice instrainarea partiala sau in totalitate a trupurilor de paduri aflate in devalmasie.
Am discutat acum cativa ani cu domnia sa despre initiativa legislativa. In fata camerei de luat vederi deputatul Buican a spus ca el nu este de acord cu proiectul de lege pe care chiar el l-a initiat. „Au existat scapari”, a sugerat deputatul.
Niste scapari care ar fi favorizat mari companii si asociatii care au cumparat parti din asociatii istorice prin incalcarea legii din Romania si care le detin si in acest moment. Video mai jos.
Noaptea mintii!
PS
Deci, pana la urma PNL-ul vrea sa salveze Parcurile Nationale si sa interzica exploatarile agresive, sau vrea accesibilizare pentru amenajat „autostrazi” pentru TAF-uri? Ca eu chiar nu mai inteleg. Una spunem si alta facem?