Autostrada Bucuresti – Pitesti care a fost inchisa de nenumarate ori in ultimele doua saptamani, din cauza ninsorilor abundente, trebuia sa fie curatata de 7 freze auto si 6 freze de mare putere pentru zapada.
Este o conditie impusa de caietul de sarcini pentru castigarea contractului de Intretinere Multianuala 2009-2012 publicat de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri nationale pe site-ul oficial al institutiei.
La pagina 33 din caietul de sarcini se arata clar ca, pe langa utilajele de constructii, gen buldoexcavatoare, lame pluguri si altele, societatea comerciala cara a castigat licitatia trebuia sa detina in flota aceste freze auto si, pe timp de iarna, sa inetervina cu ele in teren. Din motive nestiute se pare de catre oficialii CNADNR, autostrada a fost deblocata cu utilajele cu cupa frontala, atat de des mentionate de directorului Directiei Intretinere si Siguranta Circulatiei, Cristian Andrei. Niciun jurnalist mai mult sau mai putin blocat in nameti nu a filamt/fotografiat un astfel de utilaj in actiune. Mai mult decat atat, autofrezele nu au fost descoperite nici macar de oficialii din Ministerul Transporturilor sau CNADNR, care au oferit cu atat de multa simpatie aceste contracte unor firme care se pricep la afaceri banoase.
Teoretic aceste utilaje exista pe hartie, dar practic ele lipsesc cu desavarsire de pe autostrada. Intrebarea este daca firmele castigatoare au fost vreodata sanctionate pentru ineficienta din teren, in conditiile in care, aceleasi contracte au obligat la respectarea unei liste de utilaje si au prezentat conditiile geotehnice, hidrologice si climatice pentru zonele contractate.
Spre exemplu in contractul de lucrari multianuale pentru Autostrada Bucuresti Constanta, CNADNR anunta ca „grosimea stratului de zapada poate ajunge la 173 de cm si ca inaltimea maxima a troienelor este de 5 m”. Deci firma care a castigat licitatia de lucrari stia foarte bine cu pe Autostrada Soarelui iarna vine in fiecare an cu viscole si cantitati mari de zapada.
La fel ca si pe Autostrada A2 pe Autostrada Soarelui, pe timp de iarna, ar fi trebuit sa actioneze 11 freze. Tot CNADNR „ne anunta” acest lucru in caietul de sarcini. „Prestatorul va dispune de utilaje si echipamente pentru intretinerea autostrazii conform listei urmatoare …. freza zapada 10 bucati si autofreze de mare putere – 1 bucata”.
Autostrada Soarlui a fost inchisa traficului de cateva ori, iar zapada a fost inlaturata, nu-i asa, cu traditionalele vole si fadrome. Daca dvs ati vazut in actiune vreun astfel de utilaj inseamna ca sunteti un norocos.
In cazul in care aceste freze si „autofreze de mare capacitate” nu au existat niciodata, atunci cum au castigat aceste firme contractele de intretinere, atat de mult ravnite de toti baietii care lucreaza cu asfaltul. Si, in plus, a existat vreun oficial din CNADNR atat de curajos care sa verifice si sa sanctioneze lipsa de profesionalism ale acestor baieti destepti? Pentru ca aceleasi caiete de sarcini contin si nivelul sanctiunilor in cazul incalcarii prevederilor contractuale. Banuiesc insa ca suma cumulata a amenzilor este mica, aproape inexistenta, la fel ca autofrezele pe cele doua amarate de autostrazi pe care le are Romania.
PS
Pentru vizualizarea documentatiilor de atribuire a lucrarilor pentru Bucuresti Cernavoda click aici, iar pentru Bucuresti Pitesti click aici.
Iata cum ar trebui sa arate o autofreza de mare putere pentru zapada. Imaginati-va cum ar fi aratat Bucuresti – Pitesti nu cu una sau doua astfel de utilaje, ci cu 6 utilaje in actiune.
Cine sa faca ce? Astia nu au alta preocupare decit sa-si umple buzunerele cu nesimtire. Sa vina potopul, poate mai mor niste oameni (daca se poate cat mai multi) . Ramin mai putini cei carora trebuie sa le arunce un os de la masa lor. Nu stiu cum se face, dar toti sunt la fel. Sa le fie rusine!!!!!!!!
Pai daca e semnat de Dascalu………e clar ca nu exista vreo freza.Asta cade mereu in picioare.
Domnule redactor,
Ce ziceti de revenirea d-nei Cibanovschi Silvia in top managementul CNADNR?
Merita, ca doar au trecut 10 luni de cand a fost „ridicata” de procurori pentru luare de mita.
In ce tara traim? Cum sa ajunga fondurile din nou pe mana ei? Nu vede nimeni oare?