Concedieri, amenintari cu concediri, CIC-uri impuse. Noua politica de resurse umane din CNADNR si regionale din tara pune pe jar sute de drumari care se vad dati afara de la serviciu iar in urma lor raman prieteni, colegi de spritz, sau rude ale unor superiori din institutie. Lupta pentru a fi salvati anumiti oameni in detrimentul altora si pentru a salva cateva milioane de lei la salariu frizeaza absurdul si duce la incalcari flagrante ale legislatiei in domeniu.
De ceva timp multi oameni din CNADNR s-au vazut dati afara desi rezultatele in munca nu presupuneau aceste masuri, ba din contra. „Am primit o instiintare de preaviz care era datata cu mult inainte de a fi eu anuntat ca voi fi concediat si mai mult decat atat era semnata cu apostila de catre altcineva, desi, teoretic, cel indrituit sa semneze era la serviciu. In nebunia de a da afara oameni cei de la resurse umane incalca cele mai elementare prevederi ale legii. O sa vedeti in curand o avalansa de procese la CNADNR, procese intentate de cei nedreptatiti care vor castiga in cele din urma”, a explicat un fost oficial din CNADNR. Mai mult decat atat, un alt oficial care a fost eliminat din sistem a sustinut ca multe din concedierile efectuate pana in prezent sunt nule si in acest moment cei de la resurse umane si cei de la juridic au mari probleme. „Dau afara oameni care muncesc pe rupte si pastreaza oameni care bat apa in piua. Sau au mai fost situatii cum ar fi cazul unui sef serviciu cereri de proiecte cu finantare externa careia azi i-a fost desfacut contractul cu acordul partilor, dupa care, la doua zile, a fost reangajata, pe acelasi post pe perioada nedeterminata. Pai dreptatea unde e, in timp ce unii sunt impinsi pe CIC-ul colegilor de serviciu, altii au parte de tratamente speciale? E nedrept. Ca sa nu mai spun ca in timp ce pe usa din fata se dadeau afara oameni, pe poarta din spate se angajau oameni din afara sistemului”, a spus drumarul.
Tratament special se pare ca a avut si o angajata din SDN Pitesti, care desi nu venea la munca pentru ca avea probleme de sanatate, cineva, binevoitor, o ponta zilnic pentru a-si lua salariul intreg. Surse din DRDP Bucuresti sustin ca este vorba de sotia sefului de sectie Pitesti, Sebastian Aldea. Un oficial din Regionala Bucuresti a explicat ca o ancheta in acest caz va fi demarata. „In urma unor sesizari am ajuns la concluzia ca doamna in cauza nu venea la munca dar isi primea leafa intreaga. Cineva ii semna prezenta, avem dovezi in acest sens. Intr-adevar au existat documente cum ca este bolnava si ar fi suferit niste operatii, dar atunci pentru 15% scazut din salariu la concediu risti sa incalci legea in acest mod? Mi se pare putin absurd, iar daca nu a venit de cateva luni la munca atunci trebuia sa se pensioneze. Stiu ca e o situatie delicata, dar in aceste vremuri cu totii traim in situatii delicate si nu le rezolvam prin minciuna in niciun caz”, a spus oficialul care a mai explicat ca zilele urmatoare o ancheta in aces caz va fi demarata si ca seful de sectie Sebastian Aldea are toate sansele sa fie revocat din functie.
Abuzurile privind concedierile colective si angajarile pe sub mana sunt, se pare, o cutuma si in cadrul regionalei Timisoara. Acolo, angajatii se plang ca, dupa ce in perioada directoratului lui Malita s-au facut angajari cu nemiluita, acum, actualul director, taie in carne vie printre angajati, mai putin in grupul apropiatilor lui si a lui Malita.
Zilele urmatoare – cum sunt dati afara drumari cu state vechi, iar in locul lor sunt adusi specialistii in relatii publice si tinerii ingineri care cocheteaza cu politica.
De unde sa stie cum se face o concediere, cand serviciul resurse umane este condus de una care habar n-are de domeniu. Geanina Filip este o amarata care nu avea ce manca si unde sta cu unu care zice ca-i barbat’su, un mos si normal ca pentru bani face orice ilegalitate. Cand era Costache, era toata ziua la el, acum cu Draghia, o asteapta pana in miez de noapte, sa-i raporteze ce prostii a mai facut. E sfarsitul ei, oricum.
Mi-ar place sa se aplice aceeasi metoda ca la bacalaureat si cand se dau examene de admitere in posturi publice, dar camerele sa fie accesibile pe net