Adevar sau piesa de teatru? Asta e intrebarea

Astazi am primit un link cu un video de pe youtube cu o stire difuzata de o televiziune din Romania si m-am ingrozit. Un live si un reporter care pare sa puna la cale o piesa de teatru pentru a face cat mai mult rating.

Transmisiunea live era din localitatea Urlati, acolo unde spitalul urmeaza sa fie inchis, iar in timpul protestelor o femeie a fost filmata cum  lesina si nu oricum, ci LIVE. Nu vreau sa trag nicio concluzie dupa ce am vizionat stirea, dar vreau sa cred ca doar mi s-a parut ceea ce am vazut acolo si ca totul a fost real, nu o facatura de prost gust. 

Importante din aceasta stire sunt primele 14 secunde in care se petrec tot felul de lucruri ciudate. Reporterul ia un interviu unui domn timp in care, agitata, face din mana unei femei din multime sa se apropie de ea si implicit sa intre in raza camerei. Din multime, undeva in spatele barbatului, se vede o femeie imbracata cu o haina mov care se agita, bate din palme si ii indeamna la randul ei pe cei din spate sa ridice mai sus afisele cu lozinci. Oamenii incep chiar sa rada la indemnurile viitoarei „victimei”. Este aceeasi femeie la care, se pare, se adreseaza reporterul si care va   lesina in curand.

Va rog sa va uitati acum in stanga reporterului, acolo se mai afla o alta batrana cu un batic maro care priveste  catre cea care face transmisiunea live si, cu priviri complice, parca asteapta un semn. O trage pe femeia in mov mai aproape de microfon.

Acum va rog sa va mutati atentia inspre o a treia persoana, cea din spatele femeii cu batic maro. Aceasta pare sa vorbeasca cu persoana care va lesina si care nu doar ca nu reactioneaza sa o prinda, reactiile acesteia sugereaza ca o impinge sa cada in mijlocul transmisiunii live.

Acum intervine a patra persoana femeia cu ochelari. Priviti ceea ce spune chiar inainte ca lesinul sa se produca. Se poate citi pe buzele ei, dar, se si aude foarte incet – Cazi ma!!!

Femeia nici nu apuca sa lesina ca reporterul intervine promt ca si cum s-ar fi asteptat la asta. „Chiar acum a lesinat o femeie.” Se produce un pic de zarva dupa care, batrana cu batic maro se indreapta spre microfonul reporterului si preia fraiele discutiei. „Sa vina o ambulanta, ca a cazut o femeie aici.”

Daca acest episod este unul real nu vine decat sa-mi intareasca convingerea ca in tara aceasta disperarea a cuprins niste cote inimaginabile. Dar daca televiziunile si unii reporteri isi permit sa puna in scena un teatru atat de ieftin cu niste oameni sarmani doar pentru a face rating si pentru a da un pumn in gura unei guvernari schioape, atunci mi-e rusine ca sunt coleg de breasla cu acel reporter.

Sunt convins ca guvernul si oficialii din ministere pot fi pusi la colt si criticati pentru managementul defectuos si masurile antisociale prin niste metode mult mai inteligente decat printr-un teatru de proasta calitate si un dramatism impus – prin reportaje adevarate,  anchete bine documentate si reporteri bine informati in fata carora orice oficial nu ar putea sa scape „nesifonat”.

Astfel de materiale nu aduc cinste meseriei si daca unii considera aceasta declaratie a mea ca fiind demodata, atunci chiar ca trebuie sa ma gandesc la o reconversie profesionala.

Aveti stirea aici. Vizionare atenta.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?