Unii drumari rămân fără sporuri, alţii se îngrămădesc la bani pentru ore suplimentare

Anul 2011 nu a început cu stângul pentru unii drumari. În timp ce conducerea CNADNR anunţa încă din toamna lui 2010 că vor avea loc scăderi de salarii şi locuri de muncă desfiinţate, unii angajaţi au intrat în luna ianuarie cu câteva mii de lei mai bogaţi.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi a plătit doar în luna ianuarie anul acesta 250,000 de lei pentru ore suplimentare, adica peste 60,000 de euro. „Sunt mulţi oameni care şi-au meritat banii, dar aceia au câştigat câteva milioane. Cele mai mari sume le-au încasat însă cei din sindicat cu funcţii de conducere şi angajaţi din conducerea DRDP Iaşi. Au fost plăţi şi de 70 – 100 de milioane de lei vechi pentru unii angajaţi care s-au trecut cu ore suplimentare şi au încasat averi”, au explicat sursele.

Aceste sume corespund se pare cu numărul de ore suplimentare din anul 2010 care nu au putut fi recuperate conform legii. Sumele mari încasate de unii drumari au încins spiritele în biroul direcţiei de drumuri Iaşi. „Preşedinta sindicatului Elie Radu, doamna Răileanu a încasat de exemplu aproape 60,000 de milioane de lei vechi, dar au fost unii angajaţi din conducerea direcţiei de drumuri care au primit şi 100 de milioane de lei vechi. Asta este bătaie de joc. Unii oameni sunt daţi afară cu noua organigramă, iar alţii se lăfăie pe bani şi stau toată ziua la birou fără să mişte un pai. Şi nimeni nu mă poate contrazice pentru că trec zilnic pe lângă biroul de salarizare unde lucrează doamna Răileanu”, au explicat un angajat din Iaşi.

Sumele au fost deja încasate dar nu sunt definitive. Luna trecută s-a întocmit o comisie care să verifice modul în care s-au plătit aceşti bani şi dacă sumele sunt justificate.

Sindicatul a mai găsit însă o modalitate de a face rost de bani pentru cei apropiaţi viziunii. Pentru că vechiul contract de muncă a expirat cu 1 februarie şi nu a mai fost reînnoit, unele eminenţe cenuşii au descoeprit un mecanism pentru a încasa primele de vacanţă – mulţi angajaţi şi-au luat o zi concediu în luna ianuarie pentru a încasa prima de câteva sute de lei într-un mod ilegal.

„Codul Muncii specifică că prima tranşă pentru un concediu de odihnă trebuie să fie de minim 10 zile lucrătoare. A fost un artificiu pe care l-au utilizat mulţi dintre angajaţii de la drumuri, dar doar cei care sunt apropiaţi de linia sindicatului, că altfel vă daţi seama nimeni de la centru nu ar fi acceptat să plătească aceste sume”, au spus surse din CNADNR.

În timp ce unii drumari se bucură de banii primiţi, alţii se plâng că li s-au tăiat sporurile fără nicio reţinere de aceeaşi conducere care a permis plăţi pentru ore suplimentare şi prime de vacanţă. Pentru că vechiul Contract de Muncă şi-a pierdut valabilitatea, conducerea CNADNR a tăiat sporurile. Unii drumari s-au trezit că au rămas fără 40% din venituri. „Este aberant ceea ce se întâmplă. Au lovit în toţi cei care fac tire de noapte şi muncesc ca proştii ca să adune bani la bugetul companiei. Şi în timp ce proştilor li se taie salariile, şmecherii de la centru şi de la sindicat stau şi se distrează la fripturi când se întâlnesc. Săptămâna trecută au fost alegeri la Sindicatul Elie Radu, doamna Răileanu evident a fost singurul candidat pentru acest post. Mă întreb de ce oare nu a deschis discuţiile pe marginea acestui subiect, a sporurilor şi a contractului colectiv de muncă. Sindicatul nu ne mai reprezintă pe noi cei mulţi de foarte mult timp”, a spus un drumar afectat de tăierea sporurilor.

Preşedinta sindicatului Elie Radu nu a putut fi contactată pentru a comenta informaţiile.

 

14 comentarii la „Unii drumari rămân fără sporuri, alţii se îngrămădesc la bani pentru ore suplimentare”

 1. normal castiga tot aia care au salarii mari noi prostii de ing. care muncim cu adevarat cu n contracte avem minim din grila e bataie de joc dar asta e poate noul director va lua unele masuri

  1. Imi pare rau dar articolul este total plin de erori. Plata orelor suplimentare se practica in toata tara. Faptul ca in locul banilor beneficiezi de zile de recuperare tot plata se numeste. Cine va dat aceste informatii de la DRDP Iasi, defapt va dezinformat. Un om serios cu o deontologie adevarata ar fi trebuit sa se documenteze direct la sursa. Din nefericire in Romanica tovarasului Basescu totul se face de media romaneasca, duoar nu degeaba suntem a patra putere in stat. Si ca sa revenim la problema plata orelor suplimentare s-a facut corect conform contractului colectiv de munca. Cum credeti ca ar fi dat drumul unor state de plata facute de biroul de salarizare fara sa fie semnate de directorii firmei si de controlul financiar preventiv. Nu-i mai acordati d-nei Raileanu puteri supranaturale pentruca nu le are. De ce nu va documentati si sa prezentati un material despre modul cum isi bate joc sistematic conducerea CADNR SA, care fie vorba intre noi se schimba precum isi schimba ministra rochiile, de angajatii sai, neacordindule drepturile stipulate si acceptate prin contractul colectiv de munca. Veniti la ,,teren d -le Andrei si veti afla lucruri interesante Succes.

   1. Domnule Dan, daca raspunsul oficial al celor de la CNADNR este plin de erori, atunci problema este a lor nu a mea. Eu am publicat un document oficial emis de institutia din care, cred, faceti parte. Exista numar de inregistrare si stampila aferente. Mai mult deat atat, informarea mea se bazeaza pe surse mai mult decat credibile. Este interesant totusi de ce, in urma acestor plati, s-a inceput o ancheta de verificare a modului in care s-a facut repartizarea banilor. Este o intrebare la care dvs, poate, ati stii raspunsul mai bine decat mine. Interesant este ca nu faceti nicio referire la prima de vacanta care a fost incasata de multi angajati pe nedrept cu o incalare a codului muncii.
    Eu nu am contestat faptul ca aceste ore suplimentare nu ar trebui sa fie oferite celor care sunt indrituiti sa le primeasca. Din punctul meu de vedere este o problema atunci cand acorzi ore suplimentare pe care le decontezi cu zeci de milioane de lei unor oameni pentru care munca de birou este luata ca o distractie si o cafea in viata de zi cu zi.
    Presupun ca sunteti din Iasi. Pentru discutii mai elaborate, va invit la o cafea saptamana viitoare cand voi face o vizita in zona. Aveti nr meu de telefon afisat. Ma puteti contacta

    Cu respect

   2. Hai fii serios(a). Spune cat castigi de la DRDP, si ce faci pentru acesti bani. Sigur esti unul din aia ce castiga mult si nu face nimic, capusa. Daca vrei detalii pot reveni.

 2. Ingineri care nu stiu sa faca macar un drum, n-au vazut in viata lor drumul decat ca pasageri in masina. Excelul va mananca tata. Haabar n-aveti sa proiectati un drum.

 3. elena raileanu e presedinta pa tara a sindicatului elie radu; la d.r.d.p. iasi e sef dumitrache florin, fost director la drumuri judetene, adus director in 2001, de mitrea la d.r.d.p. iasi, omul lui bachus, cum i se spunea la judetene..facea receptii la panaramele de drumuri judetene, cu lada da sticle cu vin, pana a doua zi…in 2003 a fost schimbat cu d-na tiron si tot asa…sa vezi ce masina are sindicatul, pa care o foloseste doar d-na raileanu..o octavia excelenta….daca o sa vii la iasi ciurcane, ve-i descoperi o groaza de neveste angajate aici, plus nepoate, fiice etc….

 4. Nu vreau sa intru in polemica cu dvs. cu privire la ce documente v-au prezentat cei de la Companie. Eu cred totusi ca dreptatea nu se imparte de lucratorii din media. Vedeti deja tema legata de CNADNR a deschis o cotie a pandorii. Pina si un tractorist isi da cu parerea la ceea ce se intimpla azi in aceasta tara, toti sunt specialisti, toti stiu despre toti, toti suntem in masura sa impartim competenta in dreapta si in stinga. Sunt convins ca atunci cind va-ti apucat de ziaristica la Opinia studenteasca, ziarul studentilor comunisti universitari din Iasi, nu credea-ti ca se va ajunge aici. Citesc din corespondenta pe care o primiti pe tema CNADNR si constat ca cei care va scriu au mare dreptate. Profesionalismul lipseste total nu numai din CNADNR ci din tot MT-ul si nu trebuie sa ne intrebam de ce. In aceste conditii cine decide competenta. Un director general care a terminat o facultate de inginerie in opt ani de zile, un ministru care pe cind era studenta la hidro in Constanta, se pare institutie privata, era consiliera pe probleme de drumuri la programul de reabilitari. Cine imparte competenta d-le Andrei? Cu respect.

  1. Domnule Dan, aici nu este vorba de initierea unui conflict sau nasterea unei polemici. Rolul presei este acela de a semnala anumite fapte, cel putin aceasta este viziunea mea. Nici nu puteti intra intr-o discutie in contradictoriu cu mine, pentru simplul fapt ca eu nu sunt o institutie publica, platita din bani publici. Eu sunt un jurnalist care prezinta niste informatii pe care o institutie le foloseste ca baza de functionare. Intr-un mod oficial sau pe surse aceste informatii trebuie sa ajunga la oameni.
   Ma bucura sa vad ca ati dat un search pe internet si mi-ati alcatuit un mic cv, dar ma dezamageste faptul ca inca traiti in aceeasi paradigma a comunismului. Opinia Studenteasca este singurul mare proiect de presa pentru cei care vor sa intre in aceasta meserie. Si ma refer aici la studentii de la facultatea de Jurnalism. Acea mica si ingusta camaruta din cladirea Casei de Cultura Iasi este o scoala de presa de o calitate profesionala care depaseste cu mult marile redactii ale unor ziare din tara sau din capitala la nivelul morala si spiritualitate. Si asta pentru simplul fapt ca acolo oamenii fac un alt fel de presa si il fac din pasiune, nu din ratiuni financiare.
   Utilizand insa acelasi mecanism de gandire pe care il propuneti, este doar un exercitiu lingvistic si de imaginatie, as putea spune ca si dumneavoastra, fiind un membru activ in campul muncii in perioada dinainte de „89 (imi imaginez ca sunteti trecut de 35 de ani in campul muncii, in cadrul unui DRDP din tara ) sunteti un exponent al comunismului si un posibil mugure care, in conditii socio – climatice prilnice, ar putea sa imboboceasca. Asadar, cred ca indepartarea de acest limbaj de lemn „ziarul studentilor comunisti universitari” va face cinste atat dumneavoastra, cat si celor care va impartasesc din timpul lor.
   As aprecia daca, la urmatoarea postare, veti incerca sa scrieti cat de cat corect gramatical. Sunt convins ca graba este cea care a determinat aparitia in textul dvs a unor cratime acolo unde nu-si aveau rostul.

   Cu respect

 5. va certati degeaba…sau va contraziceti degeaba….cautati acolo unde nu trebuie cautat…..incercati sa gasiti niste argumente unde nu trebuie….cei care muncesc intradevar si chiar pe carca lor castiga alti banii sunt muncitorii…ar trebui sa stati o luna de zile atat pe timp de vara cat si pe timp de iarna sa vedeti ce inseamna intradevar sa muncesti la drumuri…nu statul in birou si primitul banilor sau dadul cu parerea si aruncatul matei de la unu la altul care fura mai multi bani…..sincer..va injositi..se vede ca nu va pasa decat ca ala are mai multi bani decat voi….de ce?de ce nu va interesati si de soarta muncitorilor care isi rup spatele..isi risca viatza pentru doar 6 milioane amarate?????…de ce sunteti atat de ipocriti si nu vedeti realitatea????? va spun eu….pentru ca doar banii conteaza pentru marea majoritate…unde se duc..ce se intampla..de ce nu sunt la unii in buzunar si sunt la altii..ce naiba….va vorbesc asa pentru ca si eu sunt muncitor….fac parte din categoria lor….si imi pare rau…imi este sila de atatea certuri si scandaluri pe tema banilor,…….fratilor!!!! daca vroiati sa faceti ceva drept pentru toti o faceati de mult si nu se mai ajungea aici…..dar daca doar banii conteaza in ce parte se duc e si normal ca cei de pe urma carora se fac banii nu mai conteaza…lasa-i incolo sa munceasca pentru ca se descurca ei cu 6 mil pe luna…mi-as dori sa traiti si voi cu 6 milioane pe luna sa vedeti cum e…..sincer….si inca ceva….noi chiar suntem mandrii ca suntem drumari..doar pentru ceea ce facem noi asa putin cum e….dar ne este rusine ca suntem condusi asa…si suntem intr-o ambianta plina numai de scandaluri…pacat…macar voi ati fi putut sa salvati onoarea…dar nu ai cu cine…poate voi da de gandit unora care se cred si se bat cu pumnul in piept ca tin partea drumarilor..ca au grija de soarta lor…as vrea sa stiu si eu care e ala?….pacat…mare pacat…..va multumesc ca ati citit mesajul meu…nu vreau sa fiu criticat ci doar ascultat pentru ca sunt doar o gura din atatea guri care au ceva de zis……pacat

 6. Zilele trec si drumarii sunt dati afara (lasati pe drumuri cum zice o vorba).Domnule Andrei asteptam sa relatati situatia disponibilizarilor.Si daca se poate defalcat pe profesii, caci e trist ce se intampla.

 7. ca sa afli niste adevaruri trebuie cautat mai adanc in miezul problemei .in zona cnadnr sant probleme foarte grave pentru a le dezvalui iti trebuie mult curaj si trebuie sati asumi niste riscuri ,au mai incercat si alti si sau dat batuti pacat odata tot o sa iasa la iveala neregulile si cei mai grav incalcarea legi . in toate tarile democratice banul public este urmarit cu maxima de atentie daca nu poti justifica un banut te leaga .la noi ……………. sa auzim de bine……….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?