Zilele acestea saptamanalul 21 din Turda a publicat un text legat de ancheta privind Uzinele Chimice din Turda, ancheta difuzata in cadrul emisiunii IN PREMIERA cu Carmen Avram, la Antena 3.
Am citit articolul si nu ramane decat sa-i transmit celui care a scris acel articol, ca o sa tin doliu pentru ca a ingropat jurnalismul prin cele cateva randuri trantite pe pagina 3 a saptamanalului.
Incepand de astazi voi publica in exclusivitate o serie de documente oficiale care vin sa sustina faptul ca nivelul de toxicitate din incinta Uzinei Chimice de la Turda a depasit pragul de interventie si ca acolo exista un dezastru ecologic.
Astazi voi publica un raport elaborat in urma unor analize realizate de Centrul de Cercetari pentru Prevenirea Dezastrelor Majore din Cluj in parteneriat cu Facultatea de Stiinta Mediului din Cluj.
Specialistii au explicat la unitatea de electroliza, care a fost pusa in functiune in anul 1958, au existat permanente scurgeri de mercur. “Informatiile disponibile arata ca au existat pierderi de mercur nejustificate tehnic (si cel mai probabil s-au infiltrat in subsol prin fisurile pardoselii si ale sistemelor de canalizare). Estimarile efectuate de fostii specialisti ai uzinei arata ca in subsolul instalatiei de electroliza este posibil sa existe peste 100 de tone de mercur.”
In incinta electrolizei existau 44 de celule in care existau intre 1.5 – 2 tone de mercur, asta inseamna un total de aproximativ 70 de tone de mercur. La acestea se adauga alte zeci de tone de mercur care se aflau in depozit si care erau folosite pentru completare, in cazul in care existau pierderi. Dupa dezafectarea unitatii, oficial, lichidatorul juridic vandut 4.9 tone de mercur. Despre restul de 65 de tone nimeni nu mai stie nimic. Surse din cadrul institutiilor care au monitorizat zona au explicat ca o cantitate impresionanta de mercur a fost pierduta si s-a infiltrat in pamant la dezafectarea cladirii, iar alte cantitati au fost vandute la negru.
Analizele specialistilor Centrului de Cercetari vin sa sutina dezastrul ecologic din zona Turda. “Toate probele de sol prelevate din zona fostei instalatii de electroliza prezinta concentratii foarte mari de mercur, mult peste pragul de interventie, deci existenta unei poluari semnificative a zonei. De remarcat ca acumularea poluantilor se realizeaza atat la suprafata cat si in profunzime.”
Legea 756/1997 pentru aprobarea Reglementarii privind evaluarea poluarii mediului arata clar care sunt pragurile de interventie pentru Mercur 10mg/kg sol uscat. Rezultatele analizelor pentru probele de sol prelevate vin sa ofere dimensiunea poluarii in incinta UCT. La o adancime de 30 de cm concentratia de mercur era de 1100mg/kg.
In cazul materialelor de constructii contaminarea cu mercur este mult mai mare. Tabelul realizat de cei de la centru indica * Electroliza tencuiala proba – 21100 mg/kg.
“Analizand rezultatele obtinute pentru probele de materiale de constructii, se constata ca in cladirea electrolizei, pardoseala contine o cantitate foarte mare de mercur impregnat in structura materialului. De asemenea cantitati importante de mercur exista si in tencuiala halei de electroliza si in structura constructiei instalatiei de declorurare Na. Ca atare prin demolare rezulta cantitati importante de deseuri periculoase ce contin mercur”.
In aceeasi masura a fost depasit si pragul de interventie pentru HCH. Toate aceste informatii le gasiti in cele 9 pagini ale raportului .
Zilele urmatoare voi publica extrase din rapoartele realizate de cei care au monitorizat zona Uzina Chimica Turda si activitatea economica de acolo.
Nu pot sa cred ca in tara aceasta, autoritatile nici dupa ce au luat la cunostinta de dezastrul de la Turda nu au avut sau nu au nicio reactie. In alte state membre UE, lucrurile ar fistat cu totul altfel, dar cu siguranta nu s-ar fi ajuns in situatia din Romania. Cred sau macar am speranta ca membrii Comisiei Europene, vor auzi si vor lua masurile necesare……
asta se intimpla cind edilii orasului sunt preocupati de afacerile propri iar de restul li se rupe.chiar daca respira aceeasi otrava de zeci de ani.sper ca intr-o zi se vor gindi la copiii lor si ai nostri… treziti-va oameni buni,daca nici sanatatea noastra nu mai are pret atunci putem stinge lumina si dumnezeu sa ne ajute
ar trebuii noi ca si cetateni sa ne trezim si sa strigam cuiva deoarece turda va devenii orasul mortii precum aushwitzul am terminat la mediu si stiu ce inseamna poluarea cu mercur si contaminare
Marian, ma bucur sa vad ca exista macar o singura persoana in Turda, care nu a aparut in material, si care isi da seama de dezastrul de acolo. Din nefericire, autoritatile si mai ales cei care fac valuri in jurul oficialilor locali au incercat sa musamalizeze totul, in loc sa gaseasca o solutie pentru a decontamina zona.
Am inteles ca au inceput niste licitatii pentru zona Posta Rat, acolo unde exista teren contaminat cu HCH. Din nefericire am informatii ca acolo se pregateste un alt tun de milioane de euro. Din nefericire pentru locuitorii Turdei, dar si pentru toti romanii anul viitor este an electoral. 🙁
Le-am dat solutii si lui Nemirschi si lui Borbely. Am vorbit si cu Speranta Ianculescu, Sulfina si Korodi. La vremea lor. I-a durut in pix. La fel ca si pe Silvian Ionescu caruia i-am spus ca am si lucrat prin anii 70 pe acolo. Le-am povestit si despre imbecilitatea trasarii unei autostrazi pe acolo. Rezultatul ? Nu tin ei cont de reprezentantii societatii civile chiar daca acestia au o expertiza net superioara autoritatilor vremelnice…
Credeti ca am putea intra in contact in viitorul apropiat domnule Radulescu? Aveti nr meu de contact afisat pe home page si adresa de email andrei_ciurcanu@yahoo.com.
Cu respect