Aşa cum am promis, astăzi voi publica un document intern al unei firme de transport, o circulară, pe care fiecare şofer din flota auto a acestei companii o deţine la bordul maşinii. Un document care este realizat de patronii pentru a-i învăţa pe angajaţii care lucrează pe maşini de mare tonaj,ca în cazul în care sunt opriţi în trafic cu depăşiri de tonaj, să ştie cum să se comporte pentru a nu încasa amenzi.
Conducerea firmei respective, care îşi desfăşoară activitatea în mare parte în zona de sud a ţării, a realizat un model de conduită nu doar pentru prprii angajaţi, ci şi pentru familiile acestora. Iar chestiunile foarte importante sunt scrise cu majuscule şi bolduite ca să înţeleagă orice neştiutor ca e ceva important la mijloc.
Documentul se intitulează sugestiv – „Instrucţiuni de comportament pentru situaţiile în care sunteţi opriţi în trafic şi sancţionaţi contravenţional” şi prezintă pas cu pas cum trebuie să reacţioneze şoferii în situaţii de criză.
„În momentul în care sunteţi opriţi în trafic de către un agent de Poliţie sau un inspector de trafic de trafic de la S.D.N., A.R.R. , primăria Capitalei etc. şi sunteţi sancţionaţi contravenţional, în toate aceste situaţii REFUZAŢI SĂ SEMNAŢI PROCESUL VERBAL DE CONTRAVENŢIE.
Care este raţiunea unui astfel comportament? O să vă explic în cele ce urmează:
1 – În primul rând orice instanţă de judecată nu vă va da câştig de cauză dacă va constata că aţi semnat procesul verbal de contravenţie. Prin semnarea procesului verbal de contravenţie instanţa v-a constata că aţi fost de acord cu cele inserate de agentul constatator în procesul verbal. SĂ NU ASCULTAŢI DE SPUSELE UNOR AGENŢI DE POLIŢIE CARE AFIRMĂ CĂ PRIN SEMNAREA PROCESULUI VERBAL DE CONTRAVENŢIE DE FAPT DUMNEAVOASTRĂ „AŢI LUAT LA CUNOŞTINŢĂ”!!! ACEASTA ESTE O MINCIUNĂ SFRUNTATĂ!!! ÎNCĂ O DATĂ VĂ REPET, PRIN SEMNAREA PROCESULUI VERBAL DE CONTRAVENŢIE REZULTĂ CĂ DUMNEAVOASTRĂ „AŢI FOST DE ACORD“ CU CELE SCRISE DE AGENTUL CONSTATATOR ÎN ACESTA.
2 -Prin semnarea procesului de contravenţie de către dumneavoastră agentul constatator este obligat să vă trimită procesul-verbal acasă prin scrisoare recomandată de confirmare de primire. Instruiţi-vă familia (soţia, soacra, bunica, copii etc) să nu primească şi să nu semneze scrisoarea şi confirmarea de primire pe motiv că aceasta trebuie semnată de dumneavoastră personal. Adică încercaţi să tergiversaţi cât mai mult primirea scrisorii care conţine amenda contravenţională. de ce vă spun toate acestea? Deoarece conform art.14 alin (1) din OG 2/2001. “Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul verbal de contravenţie nu a fost comunicat contravenientului în termen de 1 lună de la data aplicării sancţiunii”. Deci chiar dacă pierdeţi litigiul la judecată şi instanţa nu vă va anula procesul verbal de contravenţie, mai aveţi o şansă de anulare a acestuia în momentul în care dovediţi că l-aţi primit după o lună de la data încheierii acestuia.”
Surse din Compania Naţională de Autostrăzi au explicat că firma în cauză nu doar că încurajează încălcarea legii şi profită de pe urma slăbiciunilor legislative, dar are şi un statut aparte. „Este trist să vezi că o firmă, care are anumite legături cu un om care se erijează într-unul din purtătorii de cuvânt ai transportatorilor, promovează un astfel de comportament. Sistemul mafiot care funcţionează în acest domeniu al transporturilor şi al drumarilor nu poate fi o explicaţie pentru această politică. Nu este posibil ca pe o parte să ajuţi la denunţarea ilegalităţilor şi abuzurilor din rândul drumarilor, iar pe de altă parte să încurajezi un astfel de comportament”, au explicat sursele.
dar de testarea psihologica nou inventata ce ziceti? s-a dat cea profesionala si au constatat ca nu si-au atins scopul. acum vor testa „psihologic” cu o firma toti angajatii! de ce oare?! in baza a ce si ce relevanta are aceasta?
Excelent articol. Bine ca am aflat si eu cum sa ma feresc de banditii astia…
Cred ca autorul materialului nu-si asuma prea mult cele invocate si mai mult prezinta lucrurile din postura de narator. Alminteri ma va face sa nu mai revin pe acest blog. Un comentariul se impune: de ce trebuie sa refuz semnarea procesului verbal in conditiile in care validarea acestuia se face prin semnarea de catre 2 martori? Astfel, dau si dovada de lipsa de cunostiinte, mai creez si o situatie tensionata cu reprezentantii autoritatii. Solutia: spun ca fata de cele consemnate am o alta opinie si semnez cu obiectiuni. Ati auzit vreunul ca o instanta sa-ti atribuie vina in conditiile in care un p.v. continea metiunea formularii de obiectiuni/ Eu unul nu, si cred ca am destula experienta prin instante. Deci articolul se refera la soferi si este destinat soferilor. Pentru oamenii inteligenti pretentiile sunt mai mari. Mai incercati.
Domnule Matei, un comentariu intr-adevar se impune. Am impresia ca dumneavoastra nu ati inteles pe deplin articolul pe care eu l-am scris si mai mult decat atat nu intelegeti complexitatea problemei.
Am acuzat in nenumarate randuri sistemul mafiot care isi face veacul printre angajatii de la drumuri si nu numai. Cu ajutorul surselor mele am realizat materiale despre acest fenomen si nu am acceptat niciun fel de scuza din partea unor oficiali care au incercat sa explice ca este imposibil sa pui cate un paznic la fiecare subaltern care iese in teren.
Dar acest articol nu doreste sa reia aceasta problema, ci sa explice ca furatul din banul public este intretinut de oameni care trag beneficii de pe urma sistemului legislativ, cot la cot cu angajatii institutiilor publice.
Existenta unui hot in piata nu trebuie sa determine crearea unei tagme de jefuitori. E ca si cum daca va aflati in trafic si aveti in jur zeci de melteni care scuipa seminte pe geam si arunca injective in colt de gura asta ar insemna ca si dumneavoastra trebuie sa va transformati intr-unul.
Aceasta atitudine promovata de firma in cauza (onesta sau nu) nu face decat sa aduca un deserviciu institutiei publice si implicit siesi /bugetului alocat pentru intretinerea autovehiculelor (daca nu ati inteles ce am spus va recomand o discutie cu un transportator pentru a va lamuri). Cand prinzi un hot furand nu trebuie sa i te alaturi, trebuie sa il denunti, cel putin aceasta este parerea mea.
Daca dumneavoastra imbratisati politica acestei firme de a fura efectiv statul si de a profita de pe urma slabiciunilor legislative, pentru ca mai apoi, in vremuri grele, sa apeleze la prevederile aceleasi legi pe care cu sinceritate a incalcat-o, atunci va asigur ca traficul acestui blog nu va avea de suferit daca nu veti mai reveni sa cititi din articolele postate aici.
Va respect pozitia si punctul de vedere, dar in acelasi timp, trebuie inteles ca niciodata un stat nu va fi unul sanatos daca oamenii mici vor astepta ca oamenii mari sa se ghideze dupa linia trasata de normele legislative.
PS
Este oarecum hilar ca parerea dumneavoastra vizavi de acest articol si modul de a va adresa rezoneaza intr-un fel cu numele folosit in adresa de pe care ati trimis acest email – Tarascon. De vreme ce ati folosit acest nume, presupun ca stiti ca Tartarin din Tarascon al lui Alphonse Daudet, este un personaj credul, mult prea naiv si un erou de hartie
Eu atat va spun, ca nu exista termenul de prescriptie pentru Mnisterul Finantelor Publice. Daca vreo instanta va dat castig de cauza, va dat cu siguranta pe alte temeiuri. Daca e pe prescriptie, vreau sa vad o copie dupa hotarare!