Rovinieta electronică – şoferi plătesc erorile umane şi pe cele ale sistemului

Responsabilii CNADNR se luptă încă să aducă sistemul de rovinietă electronică SIEGMCR la parametrii normali de funcţionare. În aceste condiţii au şi apărut efectele erorilor din sistem. Mai mulţi şoferi din ţară, care şi-au achiziţionat roviniete, au primit acasă procese verbale de contravenţie pentru simpul motiv că sistemul nu a recunoscut numărul de înmatriculare în baza de date sau au fost victimele unor erori umane sau de sistem.

“Nu cred că vor fi remediate în viitorul apropiat aceste probleme. Acesta este şi motivul pentru care spre sfârşitul anului directorul general, Liviu Costache, a cerut angajaţilor să nu încheie încă procese de contravenţie pentru a nu strica imaginea Companiei. Ei ştiau că nu funcţionează sistemul. Dar iată ca i-au dat drumul chiar şi aşa, cu sincope”, au explicat surse din CNADNR.

Una din marile probleme ale acestui sistem este că maşinile sunt identificate doar după numărul de înmatriculare şi dacă există o eroare aceasta nu poate fi verificată. În aceste condiţii cei care şi-au cumpărat rovinietă pentru un set de numere, dar la un moment dat le-au schimbat riscă să primească amenda pentru simplul motiv că sistemul nu ştie că este vorba de acelaşi proprietar.

“Pe sistemul vechi, chiar dacă între timp numerele de înmatriculare erau schimbate, se putea verifica valabilitatea rovinietei prin seria de la şasiu. În felul acesta se evita orice situaţie tensionată între cei de la poliţie şi şoferi. Acum acest lucru nu se mai poate verifica pentru că nu poţi negocia cu camerele de luat vederi nu? Sau au mai existat situaţii în care şoferul s-a dus să-şi cumpere o rovinieta şi agentul de la drumuri i-a trecut greşit numărul. De exemplu, dumneavoastră aveţi numărul BBZ, iar în acte el a fost trecut BZB. Dumneavoastră ca şofer v-aţi făcut datoria, dar o să primiţi amenzi de o să vă usture buzunarul. Şi abia atunci o să sesizaţi că a fost o greşeală. Problema aici nu este că s-a comis o eroare. Problema este că această eroare se va remedia pe banii dumneavoastră, pentru că în server datele pot fi modificate doar contra cost”, au mai spus sursele.

Într-o astfel de situaţie se regăseşte acum B.F. şoferul unui autoturism din judeţul Bacău. Acesta şi-a cumpărat anul trecut în luna mai o rovinieta valabilă 12 luni. Cel care a trecut datele i-a greşit numărul de înmatriculare. Luna trecută căsuţa poştală a lui B.F. a început să se umple cu amenzi.

“Este cazul clasic. Acest om trebuie să se ducă pe banii lui să repare o eroare umană. Adică să plătească 25 de lei pentru a se face modificarea in sistem. Sau va plăti o nouă rovinietă, pentru că altă soluţie nu există. Este inadmisibil să plăteşti milioane de euro pentru un astfel de sistem şi să nu ai un back-up dacă se întâmplă acest lucru. Şi back-up-ul era numărul de la şasiu. Acest sistem trebuia să facă un schimb de informaţii cu cei de la poliţia rutieră unde există şi baza de date a seriei de la şasiu. Aveau de câştigat ambele instituţii de pe urma acestei colaborări. Dacă numerele de înmatriculare se schimbă, seria şasiului rămâne mereu valabilă şi atunci, înainte să dai o amendă, se făcea o verificare încrucişată. Dar noi nu avem aşa ceva şi se preferă emiterea unei amenzi fără nici o verificare”, au spus surse avizate.

Problema schimbării numerelor de înmatriculare nu a fost clarificată nici din punct de vedere legal. Ordonanţa de Guvern 8/2010 arată la articolul 1 aliniatul 12 că ,

În cazul schimbării numarului de înmatriculare al vehiculului, rovinieta îşi menţine valabilitatea numai în condiţiile în care utilizatorul informează în scris Compania Naţională de Autostrazi şi Drumuri Naţionale din România — S.A. cu privire la schimbarea numărului de înmatriculare, în vederea operării modificării în baza de date. Documentele necesare şi condiţiile de efectuare a modificării, precum şi tarifele aferente se stabilesc prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.

Aşa cum arată acest text se subînţelege că începând cu 1 octombrie, ziua în care s-a pornit sistemul SIEGMCR, şoferii care îşi schimbă numerele de înmatriculare trebuie să anunţe CNADNR de această modificare.

Surse din CNADNR au explicat că dacă nu o vor face, vor fi amendaţi. “Dar ce se întâmplă cu cei care şi-au modificat numerele înainte de această dată? O să primească amenzi dacă acele camere de luat vederi nu o să le recunoască numerele. De ce, în condiţiile în care ne îndreptăm spre era tehnologizării, tot omul trebuie să meargă la un ghişeu să anunţe nu ştiu ce modificare. Ca să nu mai spun că am plătit milioane de euro pentru acest sistem de rovinietă electronică. Modificarea numerelor de înmatriculare trebuia să se vadă automat în sistem, pentru că şoferul acela primeşte plăcuţele cu numerele de la poliţia rutieră, care face o bază de date. Acolo există buletinul maşinii cum s-ar spune şi acea serie de saşiu. Nişte oameni deştepţi s-ar fi gândit la asta. Specialiştii de la noi, în ghilimele bineînţeles, nu au vrut să se bată la cap şi au ales varianta simplă. Au lasat proştii să plătească”.

Angajaţi din CNADNR care se ocupă de rovinieta electronică au explicat că între timp au apărut probleme la rovinietele emise pentru persoane juridice şi că până în acest moment, deşi au fost încheiate mii de procese verbale de contravenţie, acestea nu au fost încă expediate de teama unor erori şi a izbucnirii unui scandal.

În ţară deja au apărut cazuri asemănătoare şoferului din Bacău. Oameni care au primit amenzi, deşi aveau taxa de drum achitată.

51 de comentarii la „Rovinieta electronică – şoferi plătesc erorile umane şi pe cele ale sistemului”

 1. Ce se intampla cu rovineta (valabila mult timp dupa instrainare) in cazul instrainarii prin vanzare-cumparare a autovehiculului, inclusiv obtinerea de noul utilizator (cumparator) a altui numar de inmatriculare (din alt judet de domiciliu) decat cel al utilizatorului initial (vanzator) ? Poate fi folosita in continuare de noul utilizator (cumparator) sau de fostul utilizator (vanzator), in cazul in care acesta a dobandit un nou autoturism?

 2. ne duce gandul ca aceste greseli sunt voite iar cei ce vand rovinietele sunt mana in mana cu arr. Cum sa aibe activitate arr daca toti soferii isi iau rovinieta si cei de la peco ar scrie corect numarul masinii? Traim in romania doar :s

 3. Buna ziua,ma aflu in aceiasi situatie ca a domnului din Bacau.Anul trecut in noiembrie am achitat integral taxa pt rovinieta,facan plata cu cardul,la o statie Petrom din Tulcea,domnul casier Butnaru Ion in loc sa elibereze bonul pt autoturismul meu marca Rover cu nr de matriculare TL-22-ANC. a eliberat pt nu stiu ce autoturism cu nr de matriculare TL-02-ANC.Zilele trecute mi-a venit prima amenda de 250 ron,dar ma gandesc cu tristete ca vor mai ajunge cel putin 30 de astfel de amenzi,tinand cont de naveta pe care am facut-o pe renumitele drumuri nationale din tara noastra.Va rog sa-mi spuneti ce as putea sa fac,pe cine sa strang de gat?Oare pe acest Butnaru Ion din cauza caruia o sa am de platit,poate si 15000?Va rog scrieti-mi pe adresa office@campinacomment.ro Toate comentariile vor fi facute pubice pe acest site,daca si dvs va dati acordul.

  1. Situatia in care dvs va gasiti poate fi solutionata doar in instanta, unde sa contestati amenzile primite. Problema dvs este insa mai complicata pentru ca angajatul de la benzinaria respectiva trebuia sa va inmaneze aparatul de taxare pentru ca dvs sa verificati ca datele inscrise pentru autoturismul dvs sunt corecte. Din acest punct de vedere dvs puteti fi gasit vinovat pentru ca nu puteti face dovada ca angajatul nu va prezentat aparatul.
   Pe de alta parte insa puteti avea castig de cauza daca prezentati la dosarul, pe care va sfatuiesc sa il inaintati instantei, dovada ca ati facut plata pentru rovinieta. Datele dvs din banca si plata incasata de vanzatorul de roviniete va poate scapa de amenzile pe care dvs urmeaza sa le primiti.
   Ar fi interesant pe de alta parte, daca aveti posibilitatea, sa luati legatura cu posesorul autovehiculului pentru care s-a facut plata, intr-un mod eronat. Ati putea avea surpriza ca acel autovehicul sa aiba platita rovinieta si sa se fi incasat de doua ori rovinieta pentru perioada pentru care dvs ati facut plata. De multe ori sistemul a permis dublarea unor incasari sau amenzi pentru aceeasi masina.
   Un alt lucru pe care il puteti verifica este seria se sasiu care v-a fost inscrisa sau nu pe chitanta/bon pe care l-ati primit. verificati daca este seria dvs de sasiu trecuta. Este posibil ca sistemul sa nu faca corelarea de numar inmatriculare si cea de sasiu. Toate aceste lucruri sunt menite sa va ajute pe dvs sa va sustineti nevinovatia in instanta, asta in cazul in care dvs spuneti adevarul si ati platit taxa pentru rovinieta.

   Va rog sa ma tineti la curent cum decurge povestea dvs.

   1. Aceeasi greseala ni s-a intamplat si noua , un nr lipsa la nr de inmatriculare doar ca masina este inscrisa in bulgaria ce putem face?

 4. salut,

  eu am urmatoarea problema: am pierdut chitanta si nu mai stiu cand imi expira rovinieta.

  stie cineva cum se poate verifica valabilitatea unei roviniete electronice?

  multumesc!

   1. mi-a mai spus cineva chiar astazi ca si la benzinariile unde se poate plati rovinieta au posibilitatea sa verifice valabilitatea celei vechi… sper sa fie asa! cred ca de la cnadnr scot oricum mai greu un raspuns.

    multumesc pentru info!

 5. salut . Si eu sunt in aceeasi situatie , am platit rovigneta pe un an de zile pentru numarul vs03wxp iar domnul de la petrom mi-a introdus vs 02wxp… am circulat de pe 24 dec 2010 pana pe data de 29 08 2011, timp in care am fost oprit de 3 agenti carora le-am facut dovada ca am platit. dar necazul a venit pe 29 08 2011 atunci cand mi-au venit 2 procese verbale de contraventie pentru ca la maracineni m-au filmat si asa am descoperit ca in rovigneta platita pentru 03 eram trecut ca 02…. in acest moment sunt in proces cu CNDNAR… LA BUZAU fapt ce ma pune la cheltuiala inutila pentru o greseala umana destul de greu de sesizat ! oare sistemul din romania cat o sa ne mai fure ???

  1. Sunt in aceeasi situatie mi s-a gresit o cifra din nr. si am 12 amenzi de contestat desi le-am trimis dovada ca am platit de pe cardul meu prin banca .

 6. saiut Am fost la un peco pe A2 sa-mi fac rovinieta ,si mi-a gresit data inloc sa fie activa de pe 09-10-2011 mi-a trecut data de 14-10-2011 am sesizat gresala si i-am spus casierei ca a gresit data sa uitat si ea si mi-a raspuns ca nu are ce sa faca ,nu poate sa schimbe data,i-am cerut sa-mi mai faca una de 7 zile sa pot circula cu masina pana pe data de 14 cand se activeaza ce-a gresita si mi-a spus ca nu poate sa-mi elibereze alta ca se suprapune cu cea deja eliberata cu data 14.

 7. Am cumparat anul trecut o masina marca opel si proprietarul de atunci tocmai platise rovinieta care era valabila pe un an de zile. Eu am pastrat acea rovinieta si am circulat cu ea. Acum cand aceasta trebuia sa expire am vrut sa o platesc din nou pe numarul masinii mele dar cei de la petrom mi-au spus ca eu nu sunt in baza de date a lor si ca am circulat timp de un an de zile fara rovinieta .Va rog frumos sa imi spuneti si mie daca cumva am facut ceva ilegal . O SA IMI VINA CUMVA AMENZI ????????? Cu toate ca pe bon e trecuta seria sasiului masini dar eu sunt nou proprietar cu alte numere de identificare .AJUTATI-MA VA ROG FRUMOS ,ASTEPT RASPUNS la kostyn_k@yahoo.com sau chiar telefoni 0766 254 061 sau 0736 968 698

  1. Domnule Sandu, atat timp cat dvs ati achizitionat autovehiculul si nu i-ati schimbat numerele de inmatriculare nu este o problema, adica nu veti primi amenzi. Conform legislatiei in vigoare nu. Asa cum ati vazut si in posturile anterioare, am lansat nenumarate dezbateri legate de corelarea nr de inmatriculare cu seria de la sasiu, in cazul modificiarii numerelor de inmatriculare.
   Daca dvs radiati masina si schimbati numerele de inmatriculare atunci sunteti obligat, de aceeasi legislatie stramba (asta e parerea mea), sa faceti o adresa spre districtul de drumuri nationale si sa cereti modificarea datelor in serverul rovinietei electronice. Adica sa spuneti ca ati cumparat o masina care avea rovinieta valabila si sa cereti transferul rovinietei pe noile numere de inmatriculare. Daca nu ati facut acest lucru si ati schimbat placutele atunci este posibil sa primiti amenzi.
   Pentru linistea dvs consultati legislatia in vigoare si intrati in contact cu un reprezentant al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri din zona in care dvs locuiti.
   Va ofer mai jos contactele de la o institutie subordonata CNADNR care se ocupa de implementarea si functionarea sistemului de rovinieta electronica CESTRIN. Sper sa va fie de folos.

   CONTRAVENŢII ROVINIETE – DPCC CESTRIN

   Telefon: +(40)21.317.11.25
   Fax: +(40)21.315.15.84
   E-mail: info.rovinieta@cestrin.ro

  1. Doamna Anton, nu inteleg foarte bine ce inseamna ca nu puteti plati? Inteleg ca nu aveti un loc de munca si nicio alta sursa de venit? Nu am cunostinta in jurisprudenta in astfel de situatii, dar din pacate nu cred ca puteti fi scutita de plata amenzii. Conform legislatiei in vigoare dvs ati facut o infractiune pentru care se primeste amenda. Daca ati primit mai multe procese verbale de contraventie, sumele sei se vor cumula in timp, CNADNR va instiinta Fiscul care va pune poprire pe salariu sau alte venituri, daca le aveti. In cazul in care in acest moment nu sunteti salariat, ma repet, dar vreau sa va raspund cat mai corect, fiscul va va astepta pana in momentul in care veti aparea in sistemul informatic al taxelor si impozitelor cu venituri si va face poprire atunci. Deci oricum veri face statul isi va obtine banii de la dvs. chiar daca dvs nu vreti/nu puteti sa platiti amenda in acest moment.
   Pentru siguranta dvs. va sugerez sa luati legatura cu cei de la CNADNR/CESTRIN, sunt convins ca ei va pot da informatii mult mai exacte decat mine.

 8. De ce nu se poate face modificarea in baza de date chiar si contra cost, daca se solicita acest lucru, in urma unei greseli de redactare a rovinietei, desi se stie bine ca sistemul actual perpetueaza eroarea in ceea ce priveste nr. sasiu.
  De ce nu se stopeaza macar amenzile ulterioare primei amenzi primite, desi s-a instiintat prin memoriu trimis la toate sucursalele CNDANR aceasta eroare, mai ales ca banii mei sunt la dumnealor in cont si se folosesc de ei.
  Oricum voi face mare circ pe tema asta in presa si la TV.

 9. Buna! Problema mea consta in faptul ca autoturismul meu este inregistrat in baza de date cu o serie de sasiu gresita. Ce pot face pentru a corecta eroarea? Nu doresc sa achizitionez o rovinieta care sa nu fie valabila si sa-mi aduca doar necazuri, drept pentru care am refuzat sa cumpar cu serie gresita. Cine poate modifica seria in baza de date?
  Multumesc!

 10. Am vindut o masina inmatriculata pe numele meu,cu contr. de vinzare-cump. de mina in data 05.01.2011.In data 18.10.2011 am facut si contr de vinzare-cump.la un birou de copiat acte si l-am inregistrat la fisc.
  In data de 01.07.2011 masina vinduta a fost surprinsa de camere fara rovinieta si am primit proces verbal de contraventie.Am instiintat CNADNR,am trimis si copii ale contractelor(ambele),a ci a noului proprietar,am primit raspuns sa ma adresez instantei,am depus contestatie la judecatorie si primesc tot de la CNADNR o adresa prin care mi se comunica ca nu am facut „petitie”catre ei si institutia lor nu poate formula un punct de vedere.
  Imi trebuie avocat sa ma reprezinte sau ce sfat imi dati?Mii de multumiri
  PV l-am primit in decembrie

 11. Ma numesc CANCEA CRISTIAN si as dori mult sa ma ajutati cu o vorba macar in problema urmatoare:
  aseara am primit o amenda de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri nationale care a constatat ca eu am circulat pe DN1, Loc. ROMANESTI jud . PRAHOVA
  FARA ROVINIETA. Astazi m-am deplasat la sediul companiei si am discutat cu dl director TUDOR BOGDAN comfirmandu-mi ca a fost o gresea la din partea lor , aratandu-mi
  proba , o fotografie in care este alta masina cu un alt numar de inmatriculare , mai precis eu posed un ford fusion cu nr. B-71-HPD si in poza proba era un peugeot cu nr. B-71-MPD.
  Am rugat sa mi se anuleze procesul verbal si au spus ca nu se poate si daca nu-mi convine sa merg in instanta.
  Cum sa merg la tribunal cand eu nici nu am miscat masina , cred ca o sa inebunesc de nervi .
  .

  NUMELE MEU ESTE :
  CANCEA CRISTIAN
  STR. MOTOC NR. 4
  cry672001@yahoo.com
  0728094983

  1. Domnule Cristian , singura solutie in acest caz este instanta , doar ea poate sa va anuleze procesul verbal , dar va dau un sfat , rugati judecatorul sa va trasforme PV. in AVERTISMENT deoarece CESTRIN VA VOR ATACA ANULAREA PV. . si nu veti mai avea probleme lgate de VIGNETA (ROVIGNETA) Veti castiga in instanta dar trebuie sa faceti dovada ca fordul dumneavoastra nu circulat pe acel sector de drum! succes!

 12. Vă salut ! Am fost azi să plătesc impozitul la maşină şi am fost anunţat că am şi trei amenzi pt. lipsă rovignietă ! Am mers la staţia PETROM după ce am verificat chitanţa şi am ca şi pe chitanţă rovignieta valabilă de la 16.07.2011 la 15.07.2012 ! În cazul ăsta am rămas blocat pt. că nu ştiu ce să mai fac ! nu am avut niciodată pauză in valabilitatea rovignietei, mereu am luat pe 12 luni ! unul de la c.n.a.d.n.r. (IOAN) îmi spune ca trebuie să umblu eu să le contest în instanţă ! chiar sînt nebuni , bănuiesc !

  1. Domnule Radu trebuie sa va interesati exact despre ce speta este vorba. Din cate mi-ati spus trag concluzia ca dvs aveti rovinieta valabila si cu toate acestea ati primit amenda. E posibil ca cineva care are acelasi nr cu dvs., dar din judet diferit, sa nu detina rovinieta, iar camera de supraveghere a celor de la CESTRIN sa nu citeasca corect nr. De exemplu CT 00 YYY sa fie citit CS 000 YYY. Sau poate fi o simpla eroare de sistem. In orice caz, va anunt cu dezamagire, ca nu puteti scapa de aceste amenzi decat daca faceti contestatie in instanta pentru ele. Contactati un avocat sau un jurist care sa va ajute sa intocmiti contestatia la care trebuie sa adaugati copii dupa procesele verbale primite cu data si ora cand ati fost surprins in trafic, fotografii de la cei de la CESTRIN in care sa apara autovehiculul dvs si copie dupa bonul fiscal rovinieta pe care ati achizitionat-o.
   Sistemul celor de la CNADNR nu permite anularea din sistem a amenzilor, chiar daca ele sunt gresit emise. Tineti cont ca trebuie sa va adresati judecatoriei de pe raza administrativa unde a fost instalata camera de supraveghere a celor de la drumuri. Va sugerez sa dati in judecata CNADNR si sa cereti si despagubiri pentru ca aveti tot dreptul.
   In activitatea mea pe acest subiect am intalnit cazuri in care soferi din Bucuresti au fost nevoiti sa se deplaseze pana la Bacau sa Iasi pentru ca acolo „au fost surprinsi circuland fara rovinieta” si au platit bani buni pt a se depalsa sa-si dovedeasca nevinovatia.

   Inainte sa faceti toate aceste demersuri asigurati-va ca acele amenzi nu sunt eliberate inainte ca dvs sa va achizitionati rovinieta. Este posibil sa fi uitat ca nu aveti una valabila. De asemenea va rog sa verificati atent daca pe bonul primit de la Petrom este scris numarul dvs de inmatriculare. Au fost cazuri in care angajatii de la punctele de vanzare au tastat „o” in loc de 0 (zero).

   Daca sunteti din Bucuresti si acceptati sa ne intalnim sa facem o stire la Antena 3 cu cazul dvs va rog sa ma contactati. Alte sute de soferi din Capitala si din tara sunt in aceeasi situatie cu dvs.

   Sper ca v-am putu fi de folos cat de cat.

   Andrei

   1. Va multumesc , d-le Andrei ! Miine merg la sectia financiara sa ridic acele p-v de constatare ale c.n.a.d.n.r. si va comunic in cel mai scurt timp datele exacte ! Ce este cert si sigur va spun de acum ca nu am pierdut niciodata continuitatea la ROvinIeta. in legatura cu bonul de la PETROM (asta din cartierul Salaj) nu se mai vede mare lucru pe el dar am mers azi la statie si mi-au confirmat valabilitatea accesind ei p.d.a.-ul cnadr. Pe cel din perioada 07.2010-07.2011 nu-l mai am de la petrom-ul din Constanta aflat la intrarea in satul de vacanta din MAMAIA. ROvinieta care este acum in termen de valabilitate o am cumparata de linga blocul unde locuiesc Sos. Salaj sector 5 Buc.Petrom si este valabila de la 16.07.2011 la 15.07.2012.Legat de emisiune…va trebui sa cer accept la unitatea unde lucrez dar imi doresc sa se faca un reprtaj pe aceasta tema si vreau sa ajut cu tot ce pot neconditionat.
    Revin miine cu detalii cind am p-v de constatare si sanctionare !

 13. SĂ CRĂPI DE CONSTERNARE ŞI NU ALTA!!!!!!!!!!!!

  am sancţionat şi eu multe persoane in timpul executării misiunilor !
  am fost şi eu sancţionat cf. legii circulaţiei !
  O.G. 2 zice că nu poţi sancţiona sau fi sancţionat de 2(DOUĂ) ori în 24 de ore !
  uite că nu e aşa !
  în data de 24.06.2011 am fost sancţionat pt.ceva de ROvinietă de DOUĂ ori şi sau întocmit procesele verbale cu nr.161345 şi 157411!
  În data de 24.06.2011 nu eram pe nici un drum naţional,comunal,judeţean sau american-interstatal.
  potrivit planificării in serviciu eram la SERVICIU ! tură de 24 de ore ! de la ora 8.00 din 24.06.2011 pînă la ora 8.00 25.06.2011. in baza O.Z.U.(ordin de zi pe unitate pt necunoscători) eram în serviciu.conform procesului-verbal de predare primire a serviciului în 24.06.2011 am preluat serviciul la ora 08.00 şi l-am predat în 25.06.2011 la ora 08.00. cum să nu îmi crape capul de nervi şi de neputinţa de a face ceva sau a striga cuiva că nu e normal şi nici legal , moral sau cum o mai fi …………..

 14. ha ! am vorbit la c.n.a.d.n.r. la nr. 0212643263 şi explic treaba……păi tre să mergeţi în instanţă să contestaţi iar instanţa va cere CESTRIN să aducă probe iar dacă nu eraţi dvs. nu eraţi şi se anulează.
  DOAMNE ! ! ! cîtă imbecilitate,neprofesionalism,neavenire,cretinism,neam-prostie,tembelism,Dorelism,meltenism şi durere în c…r poate să rabde poporul ăsta din partea unui sistem al c.n.a.d.n.r.! ! !
  FANTASTIC !

 15. buna seara,
  azi am primit inca o amenda de la CNADR, iar problema este ca eu stiu ca am achizitionat anul trecut o rovinieta pt 12 luni, nu mai gasesc bonul fiscal de la Petrom, am intrebat la ei, si mi-au spus ca nu figurez cu rovinieta valabila. va rog sa-mi spuneti unde as putea sa ma adresez sa aflu daca cumva daca s-a trecut pe bonul fiscal nr de inmatriculare gresit iar nr de indentificare al masinii corect. credeti ca cei de la Petrom imi pot pune la dispozitie bonurile fiscale din lunile iulie-august 2011 pt a verifica nr de identificare?
  multumesc!

  1. Petrom ar tb sa va puna la dispozitie copii dupa aceste bonuri. Normal ar tb sa existe in contabilitatea sau gestiunea lor. Problema este ca daca a fost introdusa gresit o data de identificarw de la dvs e posibil sa nu mai gaseasca in baza lor ccea ca dvs cautti.

 16. Am gasit la domiciliu 2 plicuri cu 2 procese verbale de constatare a contraventiei de la CNADNR. Procesele verbale au ajuns la mine insotite de alte procese verbale de indeplinire a procedurii de comunicare din data de 5 aprilie, erau intocmite la data de 21.03.2012 si se refereau la contraventii savarsite in luna octombrie 2011. Am verificat si am constatat ca, intradevar imi expirase rovinieta anterioara la 01.10.2011. Imi dau seama acum ca vor urma probabil zeci de astfel de amenzi pentru ca am circulat in ultimile 6 luni destul de mult pe drumurile nationale. Este intr-adevar greseala mea, am facut o confuzie cu o a doua masina pe care o detinem, careia stiam ca ii platisem la timp rovinieta. Sistemul imi pare ticalos pentru care mi se aduce la cunostinta ca sunt in culpa la aproape 6 luni de la savarsirea contraventiei ca sa am timpul sa mai gresesc de cat mai multe ori. Daca as fi fost avertizat intr-un interval scurt dupa ce CNADNR a constatat fapta as fi platit amenda si taxa de drum normala si as fi scapat de o cheltuiala de o asemenea marime ca nici nu stiu daca o voi putea acoperi. Ma intreb daca rolul amenzii contraventionale este sa se obtina banii contravenientului cu riscul de a-l aduce la faliment sau sa il avertizeze ca a gresit si sa il determine sa nu mai repete greseala? Pe de alta parte exista o justa proportie intre valoarea taxei pe care ar fi trebuit sa o platesc si valoarea amenzilor care mi s-ar putea aplica? Cred ca in asemenea conditii nu este exclus ca in 6 luni cineva care circula zilnic sa primeasca 180 de amenzi a cate 250 lei + 28 Euro fiecare, adica 45000 lei + 5040 Euro. Se poate face ceva in cazul meu pentru a scapa de amenzile care vor urma?

 17. buna ziua,
  Ma confrunt cu aceeasi problema ca a dnei Carmen si la fel ca dansa nu mai detin bonul (greseala mea,recunosc, dar asta se poate intampla oricui), am fost si la statia de unde stiu ca am achizitionat rovinieta, dar mi s-a spus cum ca nu figurez in baza lor de date. Am consultat un avocat care m-a indrumat sa apelez la SDN Ploiesti, desi nu cred ca m-ar putea ajuta cu ceva, stiti cum este cu birocratia la noi in tara,, cam greu si de asta mi-este si scarba (scuzati expresia). Ma gandesc cu groaza sa nu se fi gresit vreo litera sau vreo cifra in numarul de inmatriculare si acum sa platesc mii de lei amenda. Intre timp mi-au sosit deja 2 amenzi, pe care le am platit ca sa beneficiez de cei 50% reducere pana voi rezolva problema (continui sa sper). Va rog care sunteti in aceeasi situatie sau ati fost indrumati-ma!!!
  Multumesc!!!!

 18. am fost sa platesc rovinieta,dar mi s a spus ca figurez cu rovinieta platita,mentionez ca mi am cumparat masina acum cateva zile si am inscriso de curand,si de platit nu am platit rovinieta,va rog ajutati ma!

  1. Daca ati pastrat acelasi nr de inmatriculare, rovinieta ar tb sa fie valabila, chiar daca a fost platita de vechiul proprietar. Verificati inca o data si cereti un document oficial de la cei de la drumuri, in care sa apara nr dvs de inmatriculare si perioada valabilitatii rovinietei.

  1. Cel mai sigur este sa mergeti la Sectia de drumuri de care apartineti si sa cereti mai multe lamuriri oficiale. Va spun asta pentru a va asigura ca nu va veti trezi cu amenzi pentru ca nu v-ati platit rovinieta. Pe de alta parte este posibil ca numarul de inmatriculare pe care l-ati primit sa fi fost al unei masini, care a fost vanduta, si care detinea rovinieta. Legea spune ca proprietarul unei masini, daca isi instraineaza bunul, are dreptul sa ceara suma de bani pe care a platit-o pentru rovinieta.
   Este putin mai complicata situatia in care va gasiti, dar o puteti rezolva oficial, printr-o adresa pe care ar tb sa o faceti la cei de la Drumuri, in care sa va specifice clar care este perioada valabilitati rovinietei pe numarul pe care il aveti in prezent.
   Pe de alta parte sistemul de rovinieta a avut nenumarate erori si nu ar fi de mirare sa fi fost informat gresit, sau un casier de la un punct de eliberare roviniete sa fi gresit o cifra atunci cand un cumparator a dorit sa-si achizitioneze rovinieta pentr masina sa. Pe scurt: el are nr de inmatriculare AB 04 ABB si dvs AB 03 ABB. Daca vanzatorul a gresit cifra dvs v-ati ales cu o plata de rovinieta gratis 🙂

 19. Buna ziua,
  La doua zile dupa ce am scos numerele de la dep. Inmatriculari am fost sa fac rovinieta si mi s-a spus ca acele numere figureaza in sistem si nu pot face nimic pana cand nu expira rovinieta in curs. Camerele de pe sosele inregistreaza numarul de inmatriculare si in functie de acesta taxeaza sau dupa inregistrare compara nr. de imatriculare cu seria de sasiu? Pe site-ul CNADR la nr. meu de inmatriculare cu nr. de sasiu al masinii imi spune ca nu am rovinieta.
  Ce e de facut? Multumesc!

 20. eu am fost astazi sa modific numarul de inmatriculare intrucat am achizitionat o masina si i-am schimbat numerele, iar cei de la ANDP mi-au spus ca daca seria sasiului nu este gresita nu trebuie modificat si numarul de pe rovinieta. Deci se pare ca ar fi in regula

  1. Domnule Marian este posibil ca aceasta problema sa fi fost rezolvata in sistem. Articolul pe care l-ati citit este publicat acum aproape doi ani. Daca cei de la CNADNR au reusit intr-un final sa ajunga la o stare de normalitate, atunci societatea in care traim mai are o sansa.
   Cu respect

 21. Buna ziua,
  Si eu am o problema asemanatoare majoritatii celor care au scris mai sus:
  -in martie 2010 am achizitionat o rovinieta pe 12 luni pt autoturismul BZ 84 BOG , iar doamna frunctionara de la Posta Romana, mi-a eliberat rovinieta cu numarul BZ 04 BOG, fara sa-mi dea sa verific inainte. Cand am observat eroarea, mi-a spus foarte senin ca nu are ce sa mai faca. Mentionez ca numarul de sasiu al autoturismului corespunde cu cel de pe rovinieta. Problema e ca in octombrie 2010 am trecut pe la Maracineni (pe 15.10.2010 la ora 23:17 , intorcandu-ma pe 16.10.2010 la ora 02:43 ), iar decembrie am avut surpriza de a primi doua procese verbale (fiecare semnat de un alt agent constatator, solicitand plata amenzii + 28 euro pt rovinieta). Bineinteles ca, disperat, am alergat in toate partile sa-mi fac dreptate, si se pare ca pt scurt timp am reusit – dupa ce am explicat situatia celor de la CNADNR au spus ca s-a rezolvat, s-a remediat eroarea si ca nu trebuie sa mai platesc nimic, insa pe 17.04.2013 am avut parte de inca o surpriza : am primit o somatie conform careia urmeaza sa fiu executat silit pt neplata amenzii 😐
  Nu stiu ce sa fac! Am sunat la firma de executori, m-au pasat la CNADNR unde mi-au spus ca pt ei nu conteaza decat numarul de inmatriculare, ei n-au de ce sa verifice si numarul de sasiu, pur si simplu nu le pasa 😐 Am sunat apoi la executori si mi-au spus ca am doua variante : ori merg in instanta cu dovada ca am platit rovinieta, ori platesc amenzile (aproximativ 1500 RON )
  Din cate am citit mai sus, observ ca foarte multi au de suferit de pe urma unor erori umane (unii care nu fac deosebirea intre cifra 8 si 0, altii pe care nu-i intereseaza ca mai sunt si persoane cinstite care merg sa isi plateasca taxele desi statul nu le ofera nimic in schimb – platim roviniete pt autostrazi care nu exista, pt drumuri nationale pline de cratere care arata ca dupa razboaie) sau ale sistemului ( nu tin cont decat de numarul de inmatriculare).
  Sunt foarte curios unde au ajuns banii pe care i-am platit pt rovinieta mea? Oare exista macar autoturismul cu nr de inmatriculare BZ 04 BOG? Sunt atatea intrebari care ma framanta si cel mai dur e ca nimeni nu ne face dreptate! Desi platim taxe si impozite, tot din buzunarul nostru trebuie sa scoatem bani pt a ne face dreptate, asta in cazul in care reusim…
  Trist! Foarte trist!

  1. Am facut rovinieta pe un an si mi-au gresit la benzinarie nr. de inmatriculare si seria sasiu.
   Dupa 6 luni au inceput sa curga amenzile, 13 la numar.
   Le-am contestat in instanta pe toate 13 (asta se intampla in 2011). Am castigat pana acum 10, restul fiind o simpla formalitate.
   Nu m-am prezentat decat la primul proces, rezolvand totul prin posta.

   1. Salut Raul,
    Aceeasi situatia am patit si eu acum.Cum ai rezolvat?Cum ai dovedit ca tu ai platit rovinieta daca pe chitanta nu apare numele ci doar nr. si seria sasiu (care sunt gresite)?La statia peco care a emis ai fost?ce ti-a spus acolo..ti-au emis alta sau ai ramas pierdut?

   2. Ma judec cu ei de 2-3 ani.
    Am 13 procese, toate castigate, dar fiindca au facut recurs va mai dura ceva….
    La primul proces, instanta a cerut adresa de la serv. rutier pentru relatii posesor nr. gresit.
    Astfel s-a dovedit ca plata a fost facuta de mine (extras bancar) si ca nu am legatura cu posesorul al carui nr. a fost tiparit gresit.
    Sunt multe de spus.
    Daca doriti informatii suplimentare va ajut cu placere, daca imi lasati un mail.

   3. Buna ziua! Sunt intr-o situatie asemanatoare. Am platit rovinieta pe data de 11.07.2014 pt un an de zile.
    Am observat dupa 6 ore ca pe chitanta era nr gresit.
    La benzinarie mi-a spus sa ma adresez la CNADNR ca e tardiv, ei nu mai au cum sa ma ajute. In aceeasi zi am trimis pe e-mail cerere de corectare a nr. si am depus si la registratura lor cererea in original si copiile documentelor care erau cerute in cerere. Ulterior, am sunat la seriviciul Roviniete din cadrul companiei si mi s-a spus ca nu se face nicio modificare deoarece nu am facut solicitarea intr-o ora de la emitere si mai mult ma sfatuieste ca daca primesc PV de contraventie, sa le platesc pt ca daca le voi contesta in instanta tot CNADNR-ul va castiga. Pot daca vreau sa-l caut pe cel caruia i-am platit rovinieta si daca vrea sa-mi dea banii, bine daca nu- nu, a fost recomandarea celui cu care am vorbit.Mi se pare hotie pe fata.
    Stiu ca trebuie timp si nervi, dar lucrul acesta trebuie indreptat. Vrei sa fii corect si platesti pt greselile altora(si neatentia si graba ta) dar lucrurile astea nu pot ramane asa. Va rog daca puteti sa-mi dati niste sfaturi pt pasii pe care trebuie sa-i fac. Ma astept sa primesc procese verbale.Am verificat nr pt care am platit rovinieta si nu apare ca fiind un nr in circulatie.

 22. Buna
  sotul meu a vandut masina in decembrie anul trecut si acum o luna ne-a venit amenda de rovinieta pe numele lui,domnul caruia i-a vandut masina a circulat cu nr noastre de imatriculare cu toate ca masina a fost radiata….ce e de facut in cazul acesta? Va rog mult sa ma informati ce e de facut in acest caz?multumesc

 23. facem prea putin sa fim bagati in seama,e simplu,legile sunt facute in asa fel incat noi sa platim cat de mult si ei sa stea cat mai comozi. nu inteleg de ce trebuie sa mai platesc 25 ron pentru aceiasi masina la schimbare de nr ? cand ar fi mai simplu sa verifice pe langa nr si seria de la sasiu… in schimb cand e vorba sa incaseze au sute de metode… aici nu sunt banii nostri?noi nu putem verifica ce si cum ii folosesc? de ce nu se face o investitie si pentru a simplifica aceasta lege? va spun tot eu…pt ca le convine de minune sa mai incaseze ceva in plus ,fara sa se deranjeze.la 4 cereri e pretul la inca o rovinieta,de ce s-ar deranja?

 24. buna ziua! am si eu o problema legata de rovinieta. Am primit amenda in perioada 03.02.2015, pe nr de inmatriculare BC 40 AMD, perioada in care eu nu am fost cu masina in tara (cu acea masina nu am mai fost in Romania de 2 ani de cand am facut ITP-ul). Cum este posibil sa primesti amenda daca acea masina nu se afla in Romania?! si cum trebuie procedat? cum pot sa demonstrez ca nu am fost in tara in acea perioada ?
  va multumesc!

 25. Buna seara . Pe data de 02.08.2019 pe A2 am oprit la un OMV pentru a plăti taxa de pod și rovinieta. După 3 luni am primit amenda acasa precum ca nu am avut rovinieta valabilă . Mam uitat pe bon iar doamna care era la casa pe bonul de la rovinieta in loc sa treacă data de 02.08 a trebui 06.08. Menționez ca bonurile cel de pod și cel de rovinieta au fost făcute la interval de 1 minut . Eu am plătit rovinieta de pe data de 2.08 iar doamna respectiva dormea probabil in momentul acela sau nu știu ce sa mai zic sau se fac aceste greșeli cu intenție Acum cine trebuie sa plătească ? Vina a fost a ei pentru ca mi-a greșit data de pe bon . Ce as putea face ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?