Testarea profesională – un bacalaureat ratat al „premianţilor” din Companie?

Testarea profesională din Compania Naţională de Autostrăzi a fost un simulacru de examinare. Asta este concluzia angajaţilor din cadrul mai multor departamente din această instituţie. Asemenea unui bacalaureat într-un liceu industrial dintr-o localitate uitată de lume, elevii şi profesorii s-au conformat cerinţelor superiorilor şi au organizat un examen de ochii lumii. „Unii şi-au făcut subiectele singuri şi le-au prezentat comisiei, alţii au copiat la greu la examen. A fost o glumă. M-am simţit ca la şcoala generală când elevii copiau în draci, numai pentru simplul fapt că proful de istorie se prefăcea că supraveghează. Aveam şi noi nevoie de note ca să se umple catalogul”, a explicat un angajat dintr-o direcţie regională din ţară.

Ideea unei testări profesionale a intrat în CNADNR odată cu venirea noului ministrul al Transporturilor, Anca Boagiu, care a explicat într-un interviu acordat EvZ că „a găsit o vraişte totală în Companie” şi că „angajaţii nu mai fuseseră evaluaţi din 2006”.  Aşa cum era de aşteptat, învoiala de acasă nu seamănă cu cea din târg.

„Iniţiativa doamnei ministru este lăudabilă. Însă punerea în practică a acestei decizii este departe de ceea ar fi trebuit să se întâmple. Dacă se făcea o testare serioasă, la sânge, vă asigur că mai bine de jumătate din Companie pleca acasă nu după afişarea rezultatelor, ci din prima jumătate de oră petrecută în sala de examinare. Şi asta nu pentru că nu sunt buni profesionişti, ci pentru că nu sunt drumari, sau ingineri sau vizionari in infrastructură. Ei sunt agronomi, ingineri în alte domenii. Poate că sunt buni, dar pe zona lor. Nu ai cum să faci treabă cu un inginer mecanic, şef de proiect pe unul din cele mai importante proiecte de Autostradă din România”, au explicat surse din CNADNR.

Rezultatele au fost oferite pe loc în urma testării. Majoritatea au luat numai note de zece, doar că nu au primit şi coroniţă. Nu e de mirare că la o testare care a şchiopătat de la bun început, au apărut şi copiuţele. Cu câteva zile înainte de examinare au circulat pe internet soluţiile la teste. Un astfel  de caz s-a petrecut în Regionala Bucureşti. Un email cu răspunsurile corecte pentru testarea la şefii din departamentul EMCATR a fost trimis către toate secţiile din subordine, cu o zi înainte ca CNADNR să ceară răspunsurile pentru comisii. În timpul examinării nu am publicat aceste documente pentru a nu influenţa bunul mers al testării. O fac acum, doar pentru a afla dacă fiţuicile au conţinut răspunsurile corecte.

„La serviciul EMCATR testare au dat numai şefii, nu şi cei care lucrează efectiv în teren, adică restul echipei. Ce fel de testare este asta? Sunt oameni care nu ştiu să lucreze cu un calculator şi ies în teren să încheie procese verbale pentru încălcarea legislaţiei în vigoare privind depăşirile de tonaj sau rovinieta? Am întâlnit oameni care nu ştiau să pronunţe cuvântul username sau password, darămite să ştie ce reprezintă. Sau nu ştiau să deschidă un calculator. Deci reţineţi! Ei au în echipajul de teren astfel de aparatură! Aceşti oameni ies la control pe drumurile naţionale, dar nu au dat testare. De ce? Iată o bună întrebare”, a explicat un oficial din CNADNR.

Testare nu au dat nici unii oficiali din CNADNR. „Au fost oameni care nu au intrat în examinare. Comisia le-a explicat că o să susţină testarea cu domnul director Liviu Costache în persoană. O măsură abuzivă, dacă stăm să ne gândim că decizia a fost ca toţi angajaţii, cu excepţia anumitor categorii, să susţină în faţa unei comisii evaluarea”, au explicat surse din companie.

De departe vedeta acestei evaluări a fost Ovidiu Barbier, (n.r. fost director coordonator proiecte variante ocolitoare CNADNR) de pe adresa căruia un angajat se pare că a trimis un email în care şi-a exprimat punctul de vedere referitor la testare.

Care este rolul acestei testări din moment ce angajaţii îşi fac singuri subiectele?

Care mai este rolul comisiei? Cumva să bifeze nişte răspunsuri puse la dispoziţie tot de angajaţi? Femeia de serviciu poate substitui fără probleme comisia.

În afară de pierdere de timp, bani şi energie există şi ceva benefic din testarea asta?

Aveţi tupeul să faceţi restructurări în urma testării din moment ce s-au făcut peste 60 de angajări în ultimele două luni?

Penibil şi în acelaşi timp ruşinos.

Gestul se pare că i-a fost fatal. Directorul general Liviu Costache i-a cerut angajatului respectiv demisia.

Modul în care s-a organizat această testare nu lasă decât impresia că marea problemă a organizatorilor, încă dinaintea începerii examinării, nu a fost evaluarea în sine şi luarea unor măsuri pentru eficientizarea acestei instituţii, ci dacă în magazia din spatele clădirii există destule coroniţe pentru toţi cursanţii care trebuie neapărat să treacă clasa ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?