Conducerea CNADNR confundă delegaţiile de serviciu cu batalioanele disciplinare

Conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi se pare că are o nouă politică de înlăturare a oamenilor – îi trimite în delegaţii de câteva luni, determinându-i în acest fel ori să se pună de acord cu linia managerială şi să nu mai comenteze “în front”, ori să renunţe de bună voie la funcţia ocupată. Una din destinaţiile “preferate” pentru delegaţii este, se pare, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi. Deja în Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale când se face referire la DRDP Iaşi se vorbeşte de “batalionul disciplinar” şi de un căpitan Burci nu atât de bine conturat.

Mai mulţi directori şi foşti directori generali sau de departamente au fost delegaţi aici. Prima delegaţie a primit-o fostul director general al CNADNR, Dorina Tiron. După ce a fost demisă de ministrul transporturilor, Anca Boagiu, Dorina Tiron s-a întors la Iaşi pe funcţia de inginer. “Eu sunt un inginer şi nu am nicio problemă cu faptul că ocup acest post. Asta este, a fost decizia şi eu am respectat-o. Eu am foarte multă experienţă în drumuri ca inginer”, a fost declaraţia fostului director general imediat după întoarcerea la Iaşi.

După Dorina Tiron a venit rândul fostului director general pe Întreţinere, Florin Dascălu. Acesta a primit o delegaţie de câteva luni la Iaşi. “Era de aşteptat, ca Florin Dascălu, cu o atât de multă experienţă în drumuri, să nu accepte politica lui Costache. Şi atunci, aşa cum se practică mai nou în CNADNR, l-au executat şi l-au trimis la Iaşi. L-au trimis cu toate că ştiau foarte bine că Dascălu nu va accepta să fie luat peste picior. Cu atât cu mai mult cu cât, la un moment dat, Dascălu a fost în cărţi pentru şefia CNADNR”, au spus surse din Compania de Autostrăzi. La aflarea deciziei Dascălu a intrat în concediu medical. Grav este că, deşi practic el este încă în funcţia de Director Direcţia Întreţinere şi Administrare se pare că noua conducere a avut grijă să-i scoată plăcuţa cu numele şi funcţia de pe uşă şi să-i desfiinţeze până şi biroul. Florin Dascălu nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste informaţii.

Concediul medical al directorului Florin Dascălu este pe sfârşite, iar directorul DRDP Iaşi, Viorel Scutaru, spune că el încă îl aşteaptă pe acesta la muncă. “Până acum nu a venit la noi. Eu am o decizie de la Bucureşti pentru domnul Florea şi o respect. Eu încă îl mai aştept”, a declarat Scutaru. Directorul de la Iaşi nu a fost foarte mulţumit de faptul că DRDP Iaşi a ajuns să fie supranumit “batalion disciplinar”.

“Adică ce vrea să spună lumea cu asta? Noi suntem ca o familie aici. Îi primim cu braţele deschise pe toţi cei care vin la noi şi ne bucurăm chiar. Că uite, aşa mai facem şi noi schimb de experienţă”, a mai spus directorul care a mai adăugat că recent un alt fost director din CNADNR s-a alăturat echipei. “A venit la noi un economist, domnul Florea Adrian. Eu am cerut să mi se deschidă un post de economist şi domnul director general Liviu Costache mi-a spus că îmi dă el unul bun de la Bucureşti. Aşa a venit la noi domnul Florea, de experienţa căruia ne vom bucura cu toţii”, a explicat Scutaru.

Adrian Florea a ocupat pentru ceva vreme, în perioada 2008-2009, funcţia de Director Încasări şi Venituri în cadrul CNADNR. Surse din Companie au explicat că acesta a fost înlăturat de pe post într-un mod abuziv, la fel ca mulţi alţii din Companie. “A fost demis pur şi simplu, abuziv, fără nicio motivaţie şi trimis la DRDP Bucureşti pe un post de economist. Acum se ocupă de roviniete. A fost cu siguranţă o decizie politică instrumentată de cei din structurile de conducere. E cazul clasic. Locul lui a fost luat de Lucian Calmuş.

Acesta a renunţat la funcţie, după ce a fost anunţat că va fi demis. Locul acestuia a fost ocupat de doamna Ecaterina Munteanu, o veterană în acest domeniu, care, în ciuda tuturor deciziilor de demitere, pe vremea lui Orban şi a lui Berceanu, a reuşit, nu se ştie cum, să cadă tot în picioare”, au explicat surse din CNADNR.  “Care a fost motivul pentru care Adrian Florea a fost trimis la Iaşi nu se ştie. Poate că e prea bun, sau poate că a supărat şi el la rândul lui pe cineva. Întrebarea importantă este – Oare în toată Moldova nu a existat un economist bun? Dacă răspunsul este afirmativ atunci este grav şi ar trebui să ridice semne de întrebare la vârful instituţiei”, au adăugat sursele. Fostul director Adrian Florea nu a putut fi contactat telefonic pentru a comenta informaţiile.

Direcţia Regională Iaşi nu este singura destinaţie pentru delegaţii. Se pare că alte persoane, aflate în funcţii importante, au fost sau urmează să fie delegate la DRDP Cluj sau DRDP Timişoara. “Se aleg destinaţii cât mai îndepărtate ca să îi pună pe oameni în situaţii dificile. Imaginaţi-vă că s-a ajuns la situaţii în care unii oameni au spus că au copii mici în grijă şi că le este practic imposibil să fie plecaţi de acasă timp de două luni. Au făcut mai rău când au spus asta, iar cei din conducere s-au înrăit şi dacă au aflat că cei trimişi în diferire regionale nu şi-au petrecut toată delegaţia acolo, au început anchetele disciplinare. În CNADNR s-a început o vânătoare de oameni, credeţi-mă”, au spus surse avizate.

Deciziile conducerii CNADNR de a trimite în delegaţii anumiţi oameni stau sub semnul întrebării ţinând cont de faptul că majoritatea acestor delegaţii nu s-au susţinut din punct de vedere profesional. “Au fost oameni delegaţi pentru a oferi consultanţă la contracte încheiate, terminate şi plătite. Ce consultanţă să mai dai de vreme ce, vorba aia, mortu-i în groapă? Pe lângă acestea, mai adăugăm timpul pierdut, energia omului consumată, de cele mai multe ori fără folos, dar mai ales banii plătiţi pentru această „plimbare”. Imaginaţi-vă ce cheltuială se face pentru aceste delegaţii, multe dintre ele inutile. Facturile CNADNR pentru două luni de deplasare, pentru un singur om, pot să ajungă la aproape 150 de milioane de lei vechi, adică 15,000 de RON, cazare, diurnă, cheltuieli de transport şi toate acestea pentru simplul fapt că acei oameni nu au fost de acord cu noua politică din CNADNR”, au explicat sursele.

Directorul general al CNADNR, Liviu Costache nu a putut fi contactat telefonic pentru a comenta aceste informaţii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?