Testarea profesională la CNADNR – pâine şi circ, amestecate cu un strop de revoltă

La nici o săptămână de la începerea testării profesionale în CNADNR au şi apărut soluţiile corecte pentru chestionare. Ele deja circulă pe internet şi au fost puse la dispoziţie de chiar superiorii unor departamente din CNADNR sau DRDP-uri din ţară.

Se pare că răspunsurile la chestionare au fost cerute de cei de la CNADNR pentru a fi înmânate celor din comisii. „Care este principiul acestui sistem. De ce s-au cerut cu câteva zile răspunsurile de către comisie? Este aberant în condiţiile în care comisia de supraveghere trebuia să primească aceste informaţii după finalizarea examenelor? Punerea la dispoziţie a răspunsurilor atrage atenţia că testarea se face în stilul românesc – mai ciupem pe ici pe colo. Nu se poate aşa ceva”, au spus surse din Companie.

Aceasta solicitare de expediere a răspunsurilor a fost motiv de indignare printre mulţi angajaţi din CNADNR care au pus sub semnul întrebării corectitudinea şi profesionalismul celor care au organizat testarea. Aşadar, recent, un email a fost trimis către adresele oficiale  ale CNADNR – o reacţie care a stârnit valuri de indignare în rândul mai marilor din Companie.

Care este rolul acestei testări din moment ce angajaţii îşi fac singuri subiectele?

Care mai este rolul comisiei? Cumva să bifeze nişte răspunsuri puse la dispoziţie tot de angajaţi? Femeia de serviciu poate substitui fără probleme comisia.

În afară de pierdere de timp, bani şi energie există şi ceva benefic din testarea asta?

Aveţi tupeul să faceţi restructurări în urma testării din moment ce s-au făcut peste 60 de angajări în ultimele două luni?

Penibil şi în acelaşi timp ruşinos.

„Email-ul a fost trimis de pe adresa lui Ovidiu Barbier, (n.r. fost director coordonator proiecte variante ocolitoare CNADNR) dar se pare că cineva i-a spart adresa de email şi s-a folosit pentru a transmite acest mesaj. Un mesaj care nu conţine nimic fals şi care scoate în evidenţă nivelul de disperare la care au ajuns angajaţii în această instituţie, care beneficiază de un management, haideţi să spunem, nu foarte  eficient”, a declarat un oficial din Compania de Autostrăzi. Isprava celui care a îndrăznit să se ridice şi să vocifereze nu s-a lăsat nesancţionată. Se pare că directorul general al CNADNR, Liviu Costache, i-a cerut demisia.

Cert este că majoritatea departamentelor s-au conformat şi au trimis listele cu răspunsuri pe hârtie şi mai mult decât atât, s-au mai scăpat email-uri şi în rândul angajaţilor, aşa…. ca ajutor de inspiraţie.

Dovadă stă un email trimis de la DRDP Bucureşti către toate SDN-urile din subordine, email care conţinea tematica pentru examinare dar şi întrebările şi răspunsurile pentru testarea profesională pentru Şef EMCATR. Răspunsruile au fost trimise încă din data de 8 decembrie 2010, cu o zi înainte de solicitarea CNADNR de a primi hârtiile necesare comisiei de supraveghere.

Ca şi cum ar fi anticipat solicitarea, cel care a trimis email-ul respectiv a respectat întocmai indicaţiile oficialilor de la centru- răspunsurile corecte au fost bolduite. Pentru că examenele nu au fost susţinute încă nu voi publica în clar documentul decât după finalizarea testării.

6 comentarii la „Testarea profesională la CNADNR – pâine şi circ, amestecate cu un strop de revoltă”

  1. Doamna „roxanartea”, nici nu trebuie vazuta logica…. pentru simplul fapt ca nu exista in acest caz (ma refer la testare si nu la articol). Daca dumneavoastra doriti sa o cautati va urez succes. In momentul in care o gasiti cred ca ar trebui sa va dati demisia. Dumneavoastra stiti mai bine decat mine din ce motive. Iar ceea ce s-a intamplat, in unele sali de testare, la prima zi de examinare, vine sa sutina ceea ce am spus zilele trecute si imi ofera convingerea ca mai e mult pana departe. Daca nu ati inteles ce vreau sa spun, ma ofer sa va desenez (zilele trecute am facut o oferta similara unui alt domn care a ramas oarecum suspendat intr-o discutie pe acest site, asadar va trebui sa asteptati sa il rezolv pe dansul dupa care ma voi ocupa si de cazul dumneavoastra).
   Si e adevarat ca sunt „infara problemei” adica a institutiei, acest lucru imi permite sa vad mult mai clar ce se intampla in interior. Cred ca ati abordat o pozitie subiectiva in aceasta discutie, dar accept atitudinea dumneavoastra, care din anumite puncte de vedere este explicabila. Raportat la numarul de angajati ai CNADNR si DRDP-uri din tara, sunt putini oameni in aceste institutie care ar sustine o testare profesionala in adevaratul sens al cuvantului si ar fi trece exmenul. Imi este teama ca, la modul la care ati pus problema, dumneavoastra nu faceti parte din aceasta categorie.

 1. Perfect adevarat ce s-a scris in articol. Testarea a fost o bataie de joc, nu ii vad rostul. Am rezolvat intrabarile in 3 minute. Directorii nu au fost testati o data cu muritorii de rand.

 2. Deja s-a lalat cu sanctiuni.
  1 angajat a fost delegat la districtul oltenita, iar 2 la cestrin pentru 60 zile (maxim cat permite contractul colectiv de munca) Partea frumoasa este ca au dreptul sa faca asta, fara voia angajatului.

 3. Ca este circ este adevarat. Numai ca vad si Dvs, sustineti acest circ.
  Toata mascarada aceasta cu testarea este un circ. Oare testarea nu se face zi de zi la locul de munca. Cine nu corespunde si nu-si face treaba trebuie sa plece. Si nu trebuie facut acest CIRC cu testarea , o noua metoda de zice ca suntem corecti, asa de fatada, cum facem noi de obicei. Dar TESTUL in sine este si circ si este si incorect. Caci eu chiar nu vad ce testezi. Daca zi de zi testezi salariatul prin sarcinile de serviciu, ce test mai este acela de 1/2 ore, un test la marea nimereala chiar daca se desfasoara corect.

  1. Domnule Cetatean, am impresia ca sunteti intr-o grava eroare. Imi este imposibil sa intretin acest circ, din motive lesne de inteles – nu am parghiile necesare sa o fac. Si sincer sa fiu nici nu mi-as dori, la felul in care arata multe din institutiile publice din Romania. Ii compatimesc pe cei care isi doresc pozitii de conducere in astfel de locuri. Pe de alta parte trebuie sa intelegeti ca o astfel de „testare” nu putea trece cu vederea.
   Ma bucur sa observ insa ca impartasim aceleasi sentimente – „Cine nu corespunde si nu-si face treaba trebuie sa plece”. Sun total de acord cu dvs.

   Cu respect
   Andrei

Faci un comentariu sau dai un răspuns?