Fostul director al Direcţiei Sanitar veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Victor Butean, şi administratorul SC Lumi SRL Tonel Ursachi, au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, urmare a deciziei Curţii de Apel Bucureşti. Cei doi sunt acuzaţi de fapte de corupţie în perioada gripei aviare octombrie 2005 – martie 2006.
“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpaţii:
BUTEAN VICTOR, fost director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, complicitate la dare de mită, constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani, instigare la cesionare fictivă de acţiuni şi părţi sociale şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia deţinută şi faţă de
URSACHI TONEL, administrator al S.C. LUMI S.R.L. Iaşi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită, constituire şi aderare la un grup infracţional organizat şi spălare de bani”, se arată într-un comunicat oficial al DNA.
În dosarul Gripei Aviare, început încă din anul 2006, sunt cercetate mai mulţi oficiali ai Ministerului Transporturilor şi din Compania de Autostrăzi implicaţi în acest caz. Arestările celor doi, Tonel Ursachi şi Victor Butean, sunt primele acţiuni de acest gen din dosar.
Contactat telefonic, administratorul Lumi SRL a explicat că ceea ce s-a întâmplat a fost un abuz. „Decizia de arestare preventivă a mea a fost dată în urma unui recurs la Curtea de Apel, recurs de care eu am fost înştiinţat pe drum, în timp ce mă întorceam de la Bucureşti. Mă întorceam de la Tribunal cu decizia instanţei de acolo, decizia care nu a acceptat arestarea mea pentru 29 de zile. Deci s-a pronunţat pentru eliberarea mea. La recurs am fost reprezentat de un avocat din oficiu, în condiţiile în care eu aveam avocat încă din 2006”, a explicat acesta.
Tonel Ursachi a susţinut că a aflat din presă că a primit mandat de arestare preventivă şi că nimeni nu l-a înştiinţat oficial. În ceea ce priveşte capetele de acuzare, Ursachi a declarat că el, în perioada gripei aviare, nu a făcut nimic altceva decât că a „dat curs tuturor clauzelor contractuale. La momentul acesta companiile de stat CNADNR şi SNCFR SA îmi datorează 240 de miliarde de lei vechi şi nu văd ce fel de pericol public pot să reprezint eu acum în 2010, când infracţiunea a fost comisă, se spune, încă din 2006. Oare din 2006 până acum nu am fost un pericol public? De ce nu a făcut nimeni nimic?”.
Interviul complet cu Tonel Ursachi.
Despre scandalul gripa aviară am realizat anul acesta o amplă anchetă, unde am publicat în exclusivitate Raportul întocmit de Ministerul Transporturilor în perioada 2006.
Citiţi mai jos ancheta de la Realitatea TV.
Afacerea Gripa Aviară încă mai face pui
Afacerea gripa aviară continuă să stoarcă de bani statul român prin firmele prietenilor şi apropiaţilor celor care au lucrat în ministerul Transporturilor acum cinci ani.
Dovada incapacităţii statului de a proteja interesele naţionale dar mai ales banul public o găsiţi la Tribunalul Municipiului Bucureşti unde statul român a pierdut vineri 30 septembrie 1,4 milioane de euro din lipsă de profesionalism, incompetenţă şi nepricepere.
Pentru cei care au uitat detaliile poveştii cu gripa aviară voi face un scurt rezumat.
România a fost vizitată în anii 2005, 2006 şi 2007 de trei ori de gripa aviară. O boală care a cerut măsuri noi pe care instituţiile statului de atunci le luau pentru prima oară. În regim de urgenţă statul român a reacţionat. Pe lângă măsurile de carantină şi sacrificare a păsărilor, mai marii statului au decis instalarea unor filtre de dezinfecţie pe drumurile naţionale şi pe căile ferate din zonele afectate de noul virus.
Ministrul de atunci, Gheorghe Dobre, a dat un ordin prin care CFR SA şi Compania Naţională de Autostrăzi erau obligate să organizeze aceste filtre. Toate lucrările au fost cedate către o firmă de apartament din Iaşi, Lumi SRL administrată de un domn, pe numele lui Tonel Ursachi. Ceea ce nu se ştia atunci era că domnul Ursachi era prieten foarte bun cu Victor Butean, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare din Ministerul Transporturilor, unitate care a sugerat Ministerului Transporturilor să colaboreze cu firma din Iaşi. Şi cum e vorba românească – prietenul la nevoie se cunoaşte – directorul Butean a considerat să îi ofere o mână de ajutor prietenului Ursachi alături de care a participat la saloane de inventică şi a colaborat în obţinerea unor substanţe dezinfectante.
Aşa a ajuns Lumi SRL responsabilă de sănătatea naţională în 2005. Pe 18 octombrie angajaţii firmei s-au apucat de udat trenurile şi maşinile României, iar statul, încrezător în măsurile luate, primea facturi de milioane de euro la decontat.
Toate acestea s-au desfăşurat pe o perioada de câteva luni octombrie 2005 – martie 2006.
În martie 2006 însă ministrul Dobre îşi dă seama că facturile sunt exagerat de mari şi a decis un control. Vă prezint în exclusivitate raportul care a finalizat controlul. Acesta denunţă ilegalităţile făcute de oficialii din MT şi CNADNR în semnarea contractului cu firma Lumi SRL.
Chiar şi în aceste condiţii, firma lui Tonel Ursachi a dat în judecată CNADNR pentru a-şi încasa banii facturaţi şi a avut trei dosare aflate pe rol. În primul Lumi SRL a avut câştig de cauză şi a executat statul cu aproape 150 de miliarde de lei vechi.
Şi pentru că banii au fost obţinuţi târziu firma lui Ursachi a mai dat în judecată o dată CNADNR pentru plata de despăgubiri. Prin lipsa de profesionalism a celor de la Companie a mai câştigat 1,4 milioane de lei. Cum este posibil aşa ceva? Simplu. Cauza a fost perimată pentru că timp de şase luni, din martie anul acesta, nimeni din companie nu a readus pe rol dosarul, iar la sfârşitul lui se septembrie cauza a fost pierdută – o poveste oarecum asemănătoare în unele privinţe cu dosarul Simona Neagu, care a fost pierdut şi unde fostul director al CNADNR Dorina Tiron a jucat un rol semnificativ.
Un al treilea dosar aşteaptă la Curtea de Apel soluţionarea.
Urmăriţi o anchetă marca Realitatea TV.
Buna ziua,
Ideile pleaca dintr-un stadiu initial de analiza, documentare, baza de date, …. tot ce tine de know how. Pentru materializare sunt antrenate firme specializate cu echipamenele necesare. In conditiile actuale este dificil de materializat.
De regula, nu se divulga, nici chiar prin brevetare solutiile tehnice. Cine poate realiza in Romania o asemenea performanta?