DRDP Iaşi a închis uşile în faţa Dorinei Tiron

Fostul director al Companiei Naţionale, Dorina Tiron, nu mai este primită în echipa de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi. Surse din Compania de Autostrăzi au explicat că planurile erau ca Tiron să se întoarcă în poziţia de director la Iaşi, dar calculele au fost date peste cap de anumite nume grele din transporturi şi minister. Aceleaşi surse au explicat că tactica era ca directoarea să se întoarcă la Iaşi la fel cum făcuse şi în 2007 când a părăsit CNADNR-ul după 7 luni de mandat. „Acest lucru nu a mai fost posibil şi unul din motive este că de această dată Tiron a fost înlocuită pe motiv de incompetenţă profesională. Nu acelaşi lucru poate fi spus despre situaţia din 2007 când a fost o mişcare politică”, au explicat sursele.

Dorina Tirona a renunţat la poziţia de director al DRDP Iaşi în martie 2009 pentru a veni la cîrma companiei. A avut însă grijă să-şi găsească şi un înlocuitor, pe Viorel Scutaru. Despre cei doi se ştie că sunt apropiaţi. Una din cele mai puternice legături este Dorin Umbrărescu, patronul UMB Spedition, cunoscut drept cel mai puternic asfaltator din România. Acesta a câştigat la nivel naţional aproape 30% din contractele de lucrări de întreţinere multianuală, contracte în valoare de aproape 400 de milioane de euro şi deszăpezirile pentru toate secţiile de drumuri din DRDP Iaşi.  Şi cum ban la ban trage, se pare că şi Viorel Scutaru se pricepe la afaceri din asfalt, mai ales din poziţia de director al DRDP. Presa centrală a scris despre „combinaţiile” acestuia.

Prietenia dintre cei doi nu a fost însă de ajuns pentru ca Scutaru să renunţe de bună voie la scaunul de director pentru Dorina Tiron. Sau este doar o strategie. „Este posibil ca imposibilitatea Dorinei Tiron de a se întoarce la Iaşi în acest an să fie doar o manevră de imagine. Asta pentru că în PDL există mari presiuni, iar Dorina Tiron este protejata lui Radu Berceanu, care Berceanu are în prezent mari probleme în partid. Păstrarea Dorinei Tiron în umbră pentru o vreme nu ar atrage atenţia asupra fostului ministru şi nu ar mai încălzi spiritele”, au mai spus sursele. Se pare că la întâlnirea liderilor PDL de la severin din 12 septembrie greii partidului au discutat despre Radu Berceanu şi destinul acestuia în partid. În concluzie au ieşit scântei.

Managementul defectuos al directorului Tiron a fost denunţat de actualul Ministru al Transporturilor Anca Boagiu, care a explicat că  rezultatele sunt dezastruoase pentru România când vine vorba de dezvoltarea infrastructurii. „Răspunderea trebuie să fie şi managerială, nu doar politică, pentru că aceste rezultate au prejudiciat procesul de absorbţie a fondurilor europene pentru infrastructură, atât a celor pre-aderare, cât şi a celor aferente Programului Operaţional Sectorial-Transport „, a declarat Boagiu. Aceasta a mai adăugat că explicaţiile fostului director nu au fost concludente. „Nu sunt dispusă să tolerez un asemenea act de ineficienţă managerială”, a încheiat aceasta în ziua demiterii Dorinei Tiron.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?