Românul frate cu pistoalele

Pistoale mitraliere, carabine, cuţite, macete şi săbii. Fenomenul răfuielilor mafiote şi numărul mare de arme letale şi neletale confiscate dovedesc că românii au început să prindă gustul armelor. Şi dacă până acum armele albe erau cel mai des întâlnite în casele interlopilor, în prezent echipajele de intervenţie rapidă au confiscat şi pistoale automat precum temutul AKM. Numai în ultimul an Poliţia Română a indispoinibilizat în vederea confiscării peste 40 de mii de arme cu foc şi 560 de mii de cartuşe de la români care au încălcat legea.

Pasiunea românilor pentru armele cu foc a izbucnit din anul 2007 când România a intra în Uniunea Europeană şi Legea Armelor şi Muniţiilor a suferit câteva modificări. Reprezentanţii poliţiei române au explicat că marea problemă o reprezintă utilizarea armelor albe care sunt mult mai uşor de cumpărat şi imposibil de identificat în cazul unor atacuri.

Urmăriţi o anchetă marca Adevăr sau Provocare. Urmăriţi şi dezbaterea din platoul Realitatea TV

Pasiunea pentru arme albe

Deşi în ultimul an poliţia a confiscat sute de astfel de arme interzise, în prezent oricine îşi poate cumpăra din piaţă, pe lângă legătura de zarzavat şi o sabie ninja. În târgul Autovit de exemplu, ai impresia că Rambo şi-a scos la vânzare arsenalul.

O lacună legislativă a legii Armelor şi Muniţiilor permite oricui să-şi cumpere săbii, iatagane şi macete. Practic legea permite oricui achiziţionarea acestui tip de armă cu condiţia să fie pentru panoplie, însă interzice utilizarea lor în spaţii publice. Practic nimic nu-i împiedică pe răufăcători să se blindeze cu săbii şi cuţite.

Cu pieţele pline de săbii şi cuţite, nu este nicio mirare că în timpul raziilor mascaţii au confiscat sute de astfel de arme albe în fiecare an. Ţinând cont de avalanşa de evenimente de acest gen, zona Olt se pare că este unul din cele mai fierbinţi puncte ale României. Anul trecut în Craiova zeci de romi şi-au căutat dreptatea în stradă cu săbii şi cuţite şi pistoale, mai multe persoane având nevoie de îngrijiri medicale.

Cum se modifică un pistol cu bile

Ceea ce este îngrijorător este faptul că românii au trecut de etapa confecţionării de arme albe şi au ajuns la modificarea armelor cu foc. Astfel românii certaţi cu legea care nu-şi pot cumpăra arme cu foc din România trec graniţa în Bulgaria, achiziîionează un model de pistol turcesc cu gaze şi îl modifică în aşa fel încât să poată utiliza cartuşe cu bilă sau chiar cu glonţ.

Reporterii Realitatea TV au cumpărat o astfel de armă. Singurele pistoale care pot fi modificate sunt cele turceşti. În Russe, le găseşti la orice magazin de arme şi muniţii cu doar 170 de lei. Deşi sunt de o calitate îndoielnică, vânzătorii ştiu de ce este la mare căutare acest tip de pistol şi nu numai. Surprinzător a fost faptul că am fi putut cumpăra şi  armă de asalt tip Uzi care, la fel, putea fi modificată.

Practic modificarea ţevii pistolului cu gaze permite utilizarea unui cartuş cu bilă sau chiar cu glonţ. Astfel o armă neletale poate fi uşor tranfosrmată într-una letală. Surse din Poliţia română au explicat că interlopii recurg la astfel de măsuri pentru a nu putea fi identificaţi de Poliţie în cazul în care folosesc pistolul.

Astfel de arme modificate au fost găsite şi confiscate de Poliţia Română anul trecut, în timpul acţiunilor echipelor de intervenţie rapidă din Craiova.

Tot mai multe arme în România

Armele care sunt confiscate de poliţie fie sunt distruse dacă din punct de vedere calitativ prezintă mari probleme, fie sunt vândute prin licitaţii celor care au dreptul să cumpere astfel de produse. Există însă şi arme care sunt păstrate pentru efectivul Poliţiei române şi sunt utilizate de angajaţi.

Statisticile Poliţiei arată că numărul armelor cumpărate în ultima vreme a crescut foarte mult. Dacă în 2007 Poliţia a indisponibilizat în vederea confiscării 1828 de arme şi 2380 de cartuşe, în 2008 numărul armelor a crescut la 41 de mii iar cel al cartuşelor la peste 500 de mii.

Un comentariu la „Românul frate cu pistoalele”

  1. Numai un inconstient ar modifica o arma de rahat, ca cele turcesti , sa traga cu glont. Riscul sa-ti explodeze teava este imens.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?