Islazul comunal, sau cum să câştigi alegerile locale în Ştefăneşti

Terenuri de sute de mii de euro, proiecte imobiliare ce urmează a fi derulate în viitor şi vânzari de terenuri ce lasă urme de fals şi uz de fals. Toate aceste lucruri au fost scoase la iveală de campania eletorala din 2008  din comuna Ştefăneşti, judeţul Ilfov.

Numele celor doi candidaţi importanţi la primăria comunei, Anghel Rababoc din partea PNG şi Aurel Pârvu de la PSD, sunt legate de schimburi şi preluări suspecte de terenuri, care le-au adus câştiguri de milioane de euro.

Localnicii din Ştefăneşti susţin că miza scaunului de primar în comuna ilfoveană nu se rezumă doar la islazul comunal, o mină de aur pentru dezvoltatorii imobiliar, dar se leagă şi de acoperirea unor ilegalităţi.

Unul din principalii jucători de pe piaţa imobiliară locală este indicat de locuitorii din Ştefăneşti ca fiind Anghel Rababoc. Oamenii îl acuză pe acesta că i-a forţat să-şi vândă terenurile pe nimic, după care primarul ar fi încasat din revânzarea pământurilor sute de mii şi chiar milioane de euro.

O anchetă difuzată de Realitatea TV în 2008.

Sătenii spun că au fost păcăliţi

Unii oameni care declară că au fost păcăliţi de actualul primar susţin că au mers pe încredere, dar că la finalul tranzacţiilor au primit doar o mică parte din valoarea reală a terenului.

Aceştia susţin că le-au fost ameninţate familiile dacă vorbesc cu presa, că le vor fi dărâmate casele şi că vor rămâne şi fără proprietăţile pe care încă le mai deţin.

Anghel Rababoc se consideră însă nevinovat, susţine că legea este de partea lui şi că aceste acuze sunt doar nişte atacuri politice. Primarul însă nu a fost dispus să ofere prea multe detalii despre felul în care a dobândit terenurile pe care ulterior le-a vândut unei firme spaniole pentru care a încasat câteva milioane de euro. Pe lista celor care au vândut terenuri spaniolilor figurează şi numele unor angajaţi ai primăriei dar şi rude ale acestora.

Şi asupra lui Aurel Pârvu planează suspiciuni, că ar fi reprezentat anumiţi localnici în tranzacţii care i-ar fi dezavantajat pe aceştia. Omul de bază al acestuia, Gheorghe Costache, apare într-un dosar aflat în cercetare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Costache este acuzat de proprietarii unei suprafeţe de teren că a falsificat o semnatură pentru a intra în posesia a aproximativ 700 de metri pătraţi, situaţi într-o zonă râvnită din Ştefăneşti. O zonă în care mai multe persoane au rămas fără proprietăţi şi unde, pe ultima sută de metri, consiliul local a votat la sfârşitul lunii ianuarie 2008 un proiect de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal. Plan ce permite construirea unui complex de imobile.

Unde e islazul?

Miza principala a alegerilor a fost însă islazul comunal. Locuitorii din Ştefăneşti spun că Pârvu şi Rababoc au nevoie de acest mandat pentru a acoperi neregulile din actele primăriei în privinţa islazului comunal din care ar fi împărţit câteva hectare de teren apropiaţilor lor, lucru nepermis de lege.

Deşi izlazul comunal are o valoare imensă, de peste 500 de milioane de euro, consiliul local nu s-a îngrijit să obţină titlul de proprietate pentru acesta.

Şi Rababoc şi Pârvu se străduiesc la unison să asigurea lumea că izlazul comunei este intact şi de neatins. Întrebaţi care este suprafaţa păşunii comunale, cei doi oficiali s-au încurcat în cifre.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?